Хранене след тренировка – следтренировъчно хранене

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

Следтренировъчно-хранене

Стана ясно какво да ядем преди фитнес тренировка. Въпросът е какво да ядем след фитнес тренировка?

Фитнес тренировката е анаеробно занимание и осъществяване на определен обем физически труд – работа. За тази работа са необходими “гориво” и желание. Убеден съм, че всеки има желание, но дали имаме гориво? Мускулното гориво е мускулният гликоген! Акумулирането на енергия във връзките между отделните глюкози – каквато е структурата и функцията на гликогена, служи за източник на енергия по време на анаеробната работа – вдигането на тежести.

След фитнес тренировка трябва да ядем точно тези храни, които най-бързо и най-правилно ще възстановят това гориво – гликогена. За да стане това, винаги консумирайте следната комбинация от храни: прости въглехидрати/сложни въглехидрати/протеин в съотношение 10:40:50!

Това съотношение индивидуализирайте сами за себе си, изчислявайки общите калории и разпределете тези калории равномерно за целия ден. Така ще получите и точно колко калории от прости въглехидрати и сложни да хапнете след фитнес, както и колко протеин. Но е важно съотношението – “малкото” прости въглехидрати ще стимулират панкреаса да отдели инсулин, а докато това стане, глюкозата и аминокиселините от сложните захари и протеина вече ще е в кръвта ви. Точно тогава, инсулина ще “улови” и насочи тези микроелементи към мускулните клетки. Ето ви възстановяването, което ще потръгне по план!

Какво като храни да включва следтренировъчното хранене?

Като източник на прости въглехидрати използвайте:

  • мед
  • стафиди
  • фурми
  • препечен хляб

Като източник на комплексни въглехидрати използвайте:

  • фини овесени ядки
  • кафяв ориз
  • ръжени макарони

Като източник на протеин използвайте:

  • яйчен белтък
  • пилешко филе
  • риба тон

Това са възможно най-добрите източници на храни. Направете микс от тях, който да ви е вкусен и приятен, достъпен и винаги под ръка. Яжте следтренировъчното хранене до 60 мин. след приключване на фитнес тренировката ви!

Обратно към раздел “Хранене”.

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Избутване на щанга от тилен лег – фитнес упражнения за гърди

Избутване на щанга от лег за гърди: техника на изпълнение Избутването на щанга от тилен лег за гърди е най-популярното...