Пъпеш „Канталупа“ | Cantaloupe – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Пъпеш „Канталупа“ | Cantaloupe –  състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Яденето на канталупа е добър начин да подпомогнете хидратацията и да изпълните нуждите си от течности. Ето какво още може да предложи този вкусен плод през лятото.

В една чаша прясно изцеден пъпеш има около 60 калории, които идват предимно от въглехидрати. Има 14.4 грама общи въглехидрати с 1.6 грама фибри и около 14 грама естествена захар. Влакното в канталупа е най-вече неразтворимо, но съдържа и някои разтворими фибри.

Съществуват две основни разновидности на канталупа: северноамериканска канталупа и европейска канталупа. И двата сорта са оранжеви отвътре с подобен вкус. Основната разлика е външният модел на кожата. Северноамериканската канталупа има подобен на мрежата образец, докато европейската канталупа е леко оребрена. Семената от Канталупа са годни за консумация и популярни в Близкия Изток, Азия и Латинска Америка. 

Диетичен начин на обработка

Този сорт пъпеши се консумира изстуден и прясно нарязан на резени. Може и под формата на фреш, но на ниски обороти, за да не се разруши чрез механизния похват фибрата и структурата на влакнините в плода.

Калории и хранителен състав

Пъпеш хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории34
Мазнини0.19
Въглехидрати8.16
Протеин0.84

ВИМАНИЕ: важно е да измиете канталупата преди да я нарежете. Използвайте чешмяна вода и зеленчукова четка. Не се препоръчва да се мият пъпешите със сапун. Кожата е пореста и сапунът може да влезе в месото на плодовете!

Полезен макро и микросъстав

Канталупа осигурява калий, калций, магнезий, фосфор и витамини С, А и В9 (фолат).

ПРИЛОЖЕНИЕ

Пъпешът „Канталупа“ е богат източник на витамин С и бета-каротин – естествени подмладяващи елементи, които спомагат за възстановяването и растежа на клетките и укрепват имунната система и кръвообращението. Съдържа и калий, който понижава високото кръвно налягане и лошия холестерол. Високото водно съдържание на плода спомага за прочистването на организма от токсини. Пъпешът Канталупа има много доказани ползи за здравето, свързани със своята антиоксидантна сила, електролити и съдържание на вода.

  • предотвратява дехидратацията: освен пиенето на достатъчно вода, плодовете с високо съдържание на вода като канталупа могат да ви помогнат да останете хидратирани. Тъй като канталупа съдържа над 90% вода, тя прави страхотна закуска в горещ ден. Също така е добър източник на електролита, калий. Най-лесният начин да разберете дали сте правилно хидратирани е като проверите цвета на урината си. Тя трябва да е бледо жълта. Тъмно жълта или кехлибарена урина може да показва дехидратация.
  • поддържа здравето на очите: канталупа е най-добрата храна за здравето на очите поради съдържанието на бета каротин. Същите витамини, които придават на морковите оранжевия им цвят, също са отговорни за цвета и ползите от канталупа. В допълнение към бета каротин, канталупа съдържа също лутеин и зеаксантин, две форми на витамин А, за които е известно, че предотвратяват свързаната с възрастта макулна дегенерация.
  • може да помогне за намаляване на риска от рак: доказано е, че екстрактът от остатък от канталупа предотвратява растежа на човешки туморни клетки. Високата антиоксидантна активност на Канталупа помага да се очистят свободните радикали, преди те да причинят увреждане. Ракът на бъбреците, дебелото черво и аденоидите е проучен с обещаващи резултати.
  • подпомага лечението на слънчевите изгаряния: пъпешът осигурява фотозащитни ефекти, когато се поглъща или прилага локално върху кожата. Когато се поставя върху изгаряна от слънце кожа, екстрактът от пъпеш повишава антиоксидантната активност, намалявайки клетките, изгорели от слънцето и повишава нивата на меланин. Въпреки че яденето на канталупа не замества нуждата от защита от слънце, това може да даде на тялото ви допълнителна помощ при излекуване от слънчеви изгаряния.
  • понижава кръвното налягане: подобно на много плодове, канталупата е естествено с ниско съдържание на натрий и с високо съдържание на калий, като 1 чаша канталупски топчета предлага 473 милиграма калий.1 Тяхната комбинация от високо калий и ниско съдържание на натрий е ефективна за намаляване на високото кръвно налягане. Канталупа е здравословен за сърцето избор, който намалява кръвното налягане и намалява риска от инсулт.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.