Спагети | Spaghetti – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Спагети | Spaghetti – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

ОПИСАНИЕ НА ХРАНИТЕЛНИЯ ПРОДУКТ

Спагети е една от най-популярните форми на тестени изделия и се използва в ястия по цял свят. Повечето спагети са направени от твърда пшеница, така че тя е с високо съдържание на сложни въглехидрати и включва всички хранителни вещества, съдържащи се в рафинираното бяло брашно.

Спагети с пълнозърнеста пшеница може да бъде добър източник на фибри. Количеството спагети и каквото и да сложите отгоре като паста е това, което прави за здравословното ви хранене факт или заблуда!

Произведени от зърно, спагетите са енергийно „гъсти“, с повече от 150 калории за 100 грама продукт. Той те са добри източници на сложни въглехидрати, с повече от 40 грама въглехидрати в една порция (която съдържа над 150 грама спагети преди термичната обработка). не са подходящи за диети с ниско съдържание на въглехидрати, но това е храна с ниско съдържание на мазнини и сама по себе си и се насърчава като част от здравословната диета на сърцето!

Диетичен начин на обработка

Спагетите се варят. Диетични са тези (заради глиекемичния индекс), които са точно сварени, а не преварени, твърде меки и т.н. Добавката на сосове и т.н. вдига калорията на порцията, затова внимавайте.

Калории и хранителен състав

Спагети хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории158
Мазнини0.93
Въглехидрати30.86
Протеин5.8

Приложение

Спагетите не са лоши за вас, защото ви трябват въглехидрати при балансирана диета, но повечето хора получават повече рафинирани зърна, отколкото са им необходими, така че е по-добре със спагети, приготвени от пълнозърнесто брашно.

Всъщност около половината от дневните ви нужна зърнени храни трябва да са пълнозърнести. Причината спагети с пълнозърнеста пшеница е по-добра за вас е, че има повече фибри от обикновените тестени изделия. Фибрите са от съществено значение за здравословната храносмилателна система.

Тялото ви се нуждае от въглехидрати за енергия, особено ако сте активен човек. Балансираната диета трябва да съдържа около половината ви калории, идващи от въглехидрати. Ако спазвате строга диета с ниско съдържание на въглехидрати, е трудно да включите много макаронени изделия в хранителните си планове. Но те са идеална храна за балансирана диета и се вписва удобно в диета с ниско съдържание на мазнини (стига да поддържате сосовете и другите гарнитури в оптимални граници).

Съдържат ли спагетите глутен?

Тъй като спагетите обикновено се произвеждат от пшеница, а тя съдържа глутен – протеин, намиращ се в зърнени храни като пшеницата и ечемика. Консумацията на глутен е проблем за хора с цьолиакия, алергии към пшеница или непоносимост конкретно към глутен, но за останалите от нас няма нужда да спазвате безглутенова диета. Защото не създаваме реакция заради глутена! 

Спагетите се приготвят от пшеница, която съдържа протеиновия глутен. Глутенът е един от най-добрите хранителни алергени както за възрастни, така и за деца. Докато някои хора могат да имат чувствителност към глутен и трябва да ограничат приема на глутен, други хора имат състояние, наречено цьолиакия и трябва да избягват изцяло глутена. Симптомите на цьолиакия включват подуване на корема, газове, диария, болки в стомаха, гадене и повръщане. Някои хора с цьолиакия също получават обриви или главоболие от яденето на пшеница.

Полезен микросъстав

Типичната порция спагети от 1 чиния, съдържа около 10% от дневните ви нужди от желязо, както и 5% от дневната ви доза витамин В-6 и 6% от препоръчителната дневна доза магнезий.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.