Целина | Celery – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Целина | Celery – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Първоначално използван като лечебна билка, целината вече е често срещана съставка в кухните по целия свят. Стъблата на целина са богати на целулоза, сложен въглехидрат, намиращ се в клетъчната стена на растенията, който е годен за консумация, но неразтворим за хората.

Целината е популярна и избор при диети с ниско съдържание на въглехидрати, тъй като е много ниска на калории и въглехидрати. Цяла чаша нарязана целина има само 3 грама въглехидрати, над половината от които идват от фибри. В чаша целина има и 1.4 грама естествена захар. Суровата целина има нисък гликемичен индекс – 35. 

Диетичен начин на обработка

Готвенето на целината драматично повишава гликемичния й индекс, до стойност 85 пункта. Което доказва значението за всички зеленчуци – да се консумират сурови и без каквито и да е било термични обработки! Дори и под формата на смутита и т.н.

Целината е естествено без мазнини, с много минимални количества мастни киселини. Целината е с ниско съдържание на протеини, с по-малко от 1 грам в цяла чаша. 

Калории и хранителен състав

Целина хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории42
Мазнини0.30
Въглехидрати9.20
Протеин1.50

Приложение

Целината със сигурност е здравословна храна с високото си съдържание на вода, фибри и микроелементи. Ето някои от предимствата на яденето на целина:

  • доказано е, че целината намалява нивата на кръвната захар при възрастни с предиабетно състояние. Флавоноидите в целината предпазват от оксидативно увреждане на бета клетките на панкреаса. Тези клетки са отговорни за производството на инсулин и регулирането на нивата на глюкозата. Целината също е с високо съдържание на кверцетин, мощен антиоксидант, който увеличава усвояването на глюкозата в черния дроб и стимулира секрецията на инсулин.
  • целината има високо съдържание на калий (понижава кръвното налягане), фибри (намаляват нивата на холестерола) и фолатите (предотвратяват възпалението). противовъзпалително и защитно срещу сърдечно-съдови заболявания.
  • витамините в целината са мощни антиоксиданти, които помагат да се предотврати възрастовата макулна дегенерация, често срещана причина за загуба на зрение. Наред с витамините Е и С, целината осигурява две форми на витамин А, които са свързани с по-добро зрение. Лутеинът и зеаксантинът са специализирани каротеноиди, които се натрупват в ретината за концентрирана защита.
  • целината често се нарича „отрицателно-калорична храна“, но този термин може да бъде малко подвеждащ. Калориите, които тялото ни изгаря, храносмилайки определен тип храна, се наричат ​​негов термичен ефект. Целината е с много ниско съдържание на калории, но изгаря енергия по време на храносмилането поради съдържанието на фибри. Въпреки това, енергията, изгорена от храносмилането на целина, вероятно не надвишава енергията, която тя осигурява. Заради тази причина целината и повечето други зеленчуци без нишесте, са полезни за отслабването.
  • целината е добър източник на фолати, което е от решаващо значение в ранните етапи на развитието на плода при млайките. За да се сведе до минимум рискът от проблеми с раждането, като вродени сърдечни дефекти и преждевременно раждане, добавките с фолиева киселина се препоръчват за всички жени в детеродна възраст. Консумацията на листни зеленчуци, като целина, също може да помогне за снабдяването с фолат, необходим за здрава бременност.

Полезен микросъстав

Въпреки ниското си съдържание на калории, целината е богата на определени микроелементи. В целината има прилично количество калий, фолати, холин, витамин А и витамин К. Целината осигурява естествен натрий и флуор.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.