fbpx

Натрий – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Натрий – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Натрият играе съществена роля за няколко жизнено важни функции на организма. Като партньор на калия, той има огромно значение и за регулирането на кръвния обем и кръвното налягане. Поддържаното необходимо ниво натрий не само действа в синхрон с калия, но и изпълнява определени самостоятелни функции и е особено важно при удовлетворяването на някои специфични физиологични изисквания.

По време на тренировка за високи и професионални (правилни) спортни постижения изискванията към кръвния резерв нарастват. При намален кръвен обем, организмът може да преживее сериозен физиологичен стрес. По-големият кръвен обем доставя по-голямо количество кръв в работещите мускули. Той предполага и пренос на повече кислород под формата на хемоглобин и миоглобин към клетките на работещите мускули. Освен това към тях се осъществява и повишено транспортиране на хранителни вещества. По-големият приток на кръв съответства на оптималните нива на натрия.

Спадането на кръвния обем представлява сериозен риск дори и за хората, водещи заседнал живот. Отрицателният му ефект върху спортиста е драстично по-голям. С повишената необходимост от по-голям кръвен обем при тренировка с висока интензивност, ако не се удовлетворят изискванията за доставяне на необходимите количества кислород и хранителни вещества, спортистът е подложен на огромен риск от редица отрицателни отклонения, причинени от спад в кръвния обем. Хранителните вещества не подхранват работещия мускул, мозъка и останалите работещи органи. По време на високо интензивна аеробна тренировка се получава недостиг на натрий и с повишаването на обема на кръвния лактат токсичните нива се повишават. Освен това, отпадъчните продукти не могат да се изхвърлят лесно от организма, което предизвиква обезсилване у спортиста. По време на високо интензивна анаеробна тренировка, натрупването на млечна киселина също рязко се повишава. Това води до отслабване и все по-лошо представяне.

Недостатъчното поемане на натрий (например чрез солта в диетата) води до електролитен дисбаланс: друго важно отклонение, свързано с ниското ниво на натрия е причиненият от него химически дисбаланс в организма, т.е. нарушаване на баланса между калия и натрия. Както вече споменахме във връзка с функционирането на нервите и мускулите, неговият отрицателен ефект е многостранен. Освен това, той причинява и проблеми с нарушаване на функциите на сърцето, мозъка и черния дроб.

Помнете, че електролитният баланс в клетката може да се постигне само с осигуряване на точно определени нива калий и натрий, което е единственото условие за създаване на така важния клетъчен градиент. С намаляване на калия или натрия, деликатният баланс между тях се нарушава и организмът започва да страда от нарушаване на редица физиологични функции. Сред тях са виене на свят, гадене и дезориентация. Като резултат от спад в нивото на натрия може да се очаква, че ще настъпи и срив във функциите на бъбреците. Става ясно, че недостигът на натрий може да доведе до сериозни последици не само при спортистите, но и при хората, водещи заседнал живот.

Затова, за да се избегнат всички негативи, основно заради липсата на достатъчно натрий в тялото ни, консумирайте редовно сол – готварска сол (NaCl). Присъствието на готварската сола за 80 килограмов индивид за деня е межди минимум 1 до 3 натрий грама дневно. При дневен прием на 5-15 грама готварска сол се приемат 2-6 г натрий в системата. Т.е. приемайте около 5 грама дневно готварска сол дневно. Тази сол се съдържа и в готови ястия, маринати, сосове, както и директно, след овкусяване на ястия – волно определяне на количеството, зависещо от самите нас. Неконсумацията на сол, води именно да задържане на вода и течности в тялото. Вижте повече по темата и за алдостерона тук.

Обратно към раздел “Добавки”.

Публикувано от
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

Архив

ИНДИВИДУАЛНИ ПРОГРАМИ

ЗАПОЧНИ промяната сега!

НЕ допускай ГРЕШКИ! Ще имаш:

  • профил в сайта
  • достъп до коментари
  • онлайн инструкции и одитиране