Калий – описание, действие, ползи и прием (приложение)

kalii

Доказано е, че калият най-ефективно стимулира задържането на азота, което води до повишаването на мускулната маса. Той също така подпомага обмяната на гликогена, което пък осигурява другата му полезна функция – да стимулира мускулната хипертрофия. (Leibovitz, B. Nutrition and Performance; Muscular Development. Circa 1996, стр. 45.). Калият, освен това е и главният катион (йон с положителен заряд) и се намира във водата на клетката – нейния цитозол. Основната му биохимична роля се състои в неговото действие в ензима натрий/калий – АТФ-синтетаза (Na/K-ATPase). Този жизнено важен ензим има две функции от огромно значение:

1. Да транспортира калия в клетката

2. Да транспортира натрия навън от клетката. Тази двойна функция на активирания ензим е от съществено значение за установяване и поддържане на баланса калий/натрий. Тя осигурява необходимия йонен градиент за поддържане на доброто биологично състояние.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net, в който предлагам само най-работещите продукти, събрани на едно място от цял свят:

Полученият електричен градиент

Разликата в йоните вътре и извън клетката установява жизнено важния електричен градиент през клетъчната мембрана, което означава, че съществува разлика в зарядите, намиращи се вътре и извън клетката. Значението на това обстоятелство се състои във факта, че и предаването на нервните импулси и последвалото го контрактиране на мускула пряко зависят от електричния градиент, предизвикан от действието на Na/K АТФ-аза. И така, виждаме, че наличието на калий е от съществено значение за функционирането на нервите и мускулите. . (Leibovitz, B. Nutrition and Performance: Muscular Development. Circa 1996, стр. 45.).

Калият и спортното постижение

Научните изследвания доказват, че недостигът на калий влияе отрицателно върху субмаксималното и максимално изпълнение на упражненията в спорта. Като пряк резултат от затрудненото нервно стимулиране на мускула, ниските нива на калия блокират мускулните контракции. Освен това, те не позволяват да се оползотворят правилно въглехидратите. (Williams, M. Nutritional Aspects of Human Physical and Athletic Performance; Thomas, Charles C. Springfield, Illinois.). Също така, когато калиевите запаси са ниски се намаляват и нивата на наличния азот. Това явление, включващо използването на азота, намалява значително мускулната маса.(Tannen, R. The Effect of Uncomplicated Potassium Depletion on Urine Acidification; Journal of Clinical Investigations).

Калият и хидрирането на клетката

Анаболният ефект на калия е свързан с хидрирането на клетката. Тъй като мускулът се състои предимно от вода, хидрирането на мускулните клетки е от особено голямо значение – добре заредената клетка изпраща анаболен сигнал. И обратно, дехидрираната клетка предизвиква катаболни реакции. Освен това, хидрирането на клетката е свързано с отделянето на инсулин от въглехидратите и протеините. Калият играе важна роля в този процес, тъй като е необходим за натрупването на гликоген в мускула. Значението на гликогена се състои в това, че той привлича голямо количество вода. А колкото по-голямо е количеството вода, толкова по-силен е анаболният сигнал. Калият е нужен и при произвеждането на необходимите количества растежен хормон и соматодини, така важни за растежа и възстановяването. Интересно е да се отбележи, че без достатъчно високо ниво на калий, двата растежни фактора намаляват застрашително действието си, дори и когато се консумират голям брой калории. (Laura Creavalle and Chris Aceto; Muscular Development: Circa 1995. cтp. 38.)

Калият и сърцето

Недостигът на калий причинява остри сърдечни смущения, които пряко водят до спиране на сърдечната дейност. (Stills, M. and Young, V., Modern Nutrition in Health and Desease; Seventh edition, Lea and Febiger; Philadelphia, 1988.). Той води и до повишаване на кръвното налягане. (Krishna, G. et.al. Increased Blood Pressure During Potassium Depletion In Neurotensive Men; The New England Joutnal of Medicine 320: 1177-1182, 1989.). Това може да доведе и до хипертензия и явно по-голям риск от удар. (Khaw, K. and Barrett, Connor E.; Dietary Potassium and Stroke-associated Mortality, New England Journal of Medicine; 316: 235-240, 1987.). Ясно е, че адекватните нива на калия оказват съществено влияние върху способността на сърцето да функционира правилно. Научните изследвания дават точни доказателства за връзката между необходимото ниво на калия и най-добрите постижения в спорта. Поддържането на необходимите нива на калий оказват положителен ефект и при аеробните и при анаеробните спортове.

Анти-катаболното влияние на калия

Калият има и анти-катаболно въздействие. Той изпълнява две анти-катаболни функции:

  • oбезврежда амоняка. При разграждането на протеина, когато се изпълняват физически упражнения се произвежда амоняк. Прекомерното количество амоняк може да доведе до умора и изтощение и да намали способността на организма да синтезира повторно АТФ. Това определено води до ясно изразено катаболно състояние. Калият помага да се намалят нивата на амоняка в кръвта.

  • калият е необходим и при обмяната на протеина и въглехидратите. Наличието на оптимални нива на калий стимулира синтеза на гликогена. Ниските нива на гликоген в черния дроб и мускулите причиняват отделяне на катаболните хормони глюкагон и кортизол. Глюкагонът и кортизолът стимулират използването на аминокиселините в мускулите. Стимулирането на тяхното производство трябва да се избягва, тъй като то води определено до силно катаболно състояние. При цикличен негативен профил, катаболното състояние на организма предизвиква допълнително намаляване на необходимите калиеви запаси, използвани за производството на енергия.
 • Обратно към раздел “Добавки”.

  Белчо Христов

  Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

  Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

  И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
  BelchoHristov.Net

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Аденозин трифосфат (АТФ) и креатин фосфат (КФ) – описание, функции и факти

  Винаги има фактор, който дава енергия и той е ... аденозин-трифосфатът и креатин фосфат! Абривиатурата им е съответно: АТФ -...