Бял боб | Кidney bean – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Бял боб | Кidney bean – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Смята се, че родината на белият боб (фасула) е Индия, страните от Централна и Южна Америка. И впоследствие тази бобова култура е била разпространена по целия свят и към настоящия момент е една от най-популярните. Съществуват огромно количество видове боб. Може би най-разпространения и търсения в цял свят е белия боб.

Диетичен начин на обработка

Белият боб (фасул) е необходимо да премине през термична обработка, преди да стане подходящ за консумация от човек.

Калории и хранителен състав

Бял боб хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории260
Мазнини1.60
Въглехидрати40.00
Протеин21.30

Приложение

Употребата на боб оказва положителен ефект на кожата, косата и ноктите. Сярата, влизаща в състава на белия фасул, благотворно влияе на хората със слаби чревни инфекции, бронхити и кожни заболявания.

Голямото количество желязо в състава на белия боб способства за подобряване на функцията на кръвоносната система, тъй като този минерал увеличава количеството на еритроцитите, увеличава притокът на кръв към всички клетки, а също и повишава устойчивостта на организма към различни инфекции и нежелани въздействия на заобикалящата го среда.

За оптималното усвояване на желязото и увеличаване на ползата от употреба на фасул, се препоръчва той да се употребява в съчетание със зеленчуци, богати на витамин С. Наличието във фасула на значителни количества магнезий и фолиева киселина способства за ефективната борба със сърдечно-съдовите заболявания.

Полезен микросъстав

Полезните свойства на боба се дължат на богатия набор от следните витамини – А, В, К, РР, С, а също и значително количество витамин Е, който е известно с високата си антиоксидантна активност.

Противопоказания

Здравните консултанти и диетолози съветват да бъдем внимателни с употребата на бял фасул (боб), особено за всички хора в напреднала възраст, а също и при следните заболявания – гастрит, стомашна язва и колит. Освен това белият боб може да бъде вреден за човешкото здраве, ако не бъде правилно приготвен.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.