Червен боб | Cowpeas bean – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Червен боб | Cowpeas bean – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Като цяло бобовите култури се считат за едни от хранителните “съкровища”. А червеният боб е една от най-добрите храни за човешкия организъм. Първо, защото са богати на антиоксиданти. Второ – съдържат ценни протеини, много минерали и фибри, както и въглехидратите, самите те са със среден гликемичен индекс.

Диетичен начин на обработка

Сухият червен боб трябва да се накисне преди готвене. Това ускорява процеса на приготвяне и отстранява веществата, предизвикващи проблеми с храносмилането.

Калории и хранителен състав

Червен боб хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории341
Мазнини1.42
Въглехидрати62.36
Протеин21.60

Приложение

Червеният боб ни помага да успокоим разстроените си нерви. Това става благодарение на високото съдържание навитамин B6, който е отговорен за имунната устойчивост на организма, състоянието на кожата и за работата на нервната система.

Червеният боб е богат източник на целулоза. Световната здравна организация (WHO) препоръчва да се консумират 20 – 40 грама баластни вещества дневно, а в 100 г сух червеният боб се съдържат 25 г такива съставки. Баластните вещества създават чувство за ситост, защитават от рак, стабилизират нивото на кръвната захар и помагат за отстраняване на токсините от организма.

Бобът дава енергия, която постепенно се използва от организма – това не са калории, които водят до напълняване.

Полезен микросъстав

Червеният боб съдържа в състава си комплекс от витамини: А, С, В1 В6 и В12, РР, такива са необходими за човека аминокиселини като тирозин, лизин, метионин и аргинин. Червеният боб е осезаемо различен от белия, с наличието на повече калий, желязо, магнезий, цинк, йод и мед. Ползите на червения боб помагат при различни заболявания, а именно:

  • полезен е при заболявания на нервната система;
  • помага за промиване на камъни от бъбреците и жлъчния мехур;
  • добре въздейства върху имунната система на човека, увеличаване на устойчивост на инфекции;
  • спомага за образуването на червени кръвни клетки;
  • добре повлиява заздравяването на рани;
  • нормализира работата на пикочно-половата система и подобрява потентността при мъже;
  • намалява растежа на зъбни отлагания;
  • поради съдържанието на калций и магнезий, боб е полезен за зъбите, косата и ноктите;
  • препоръчва се при заболявания на бронхите, ревматизъм, при чревни инфекции.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.