Въглехидрати - варива и грудкови

Категория

Нато | Natto – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Нато е ферментирала соя. Често консумирана като храна за закуска, кафявата, лепкава смес има характерна миризма, която може да се сравни с остър аромат на сирене.

Червен боб | Cowpeas bean – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Като цяло бобовите култури се считат за едни от хранителните “съкровища”. А червеният боб е една от най-добрите храни за човешкия организъм. Първо, защото са богати на антиоксиданти. Второ – съдържат ценни протеини, много минерали и фибри, както и въглехидратите, самите те са със среден гликемичен индекс.

Бял боб | Кidney bean – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Смята се, че родината на белият боб е Индия, страните от Централна и Южна Америка. И впоследствие тази бобова култура е била разпространена по целия свят и към настоящия момент е една от най-популярните.

Булгур | Bulgur – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Неразтворимите фибри, които съдържа булгура абсорбират вода, което насърчава организъма да се освободи по-бързо от отпадъците и да попречи на образуването на мазнини в тялото. Той има повече фибри от овеса, елдата и царевицата.

Просо | Millet – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани като киноа и чия. Просото е сред най-старите култури, с които човечеството се е прехранвало.

Амарант | Amaranth – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Амарантът е вид зърнена култура, позната още от древни времена. Листата й се използват в качеството им на листен зеленчук. Зрънцата са с големина колкото тези на лещата и може да бъдат със зелен, жълт, розов или черен цвят.

Елда | Buckwheat – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Елда съдържа витамините от група В. Лизин и метионинът в елдата са повече отколкото в останалите зърнени храни. Голямото количество желязо се използва като полза за лечение на анемия.

Леща | Lentil – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Зърната на лещата имат различни размери и цветове, вариращи от жълто и оранжево-червено, през зелено, до кафяво и черно. Най-разпространената е кафявата леща. Тя е с по-слабо изразен вкус. Един от най-атрактивните сортове леща е белуга, наречена така, защото при готвене черните й зрънца стават лъскави като хайвера на моруната.