Булгур | Bulgur – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Булгур | Bulgur – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Булгурът се използва като ориз в средиземноморските страни. Всъщност, можете да го прилагате във всички рецепти, в които използвате традиционно ориз. В него има повече фибри отколкото в овеса, елдата и царевицата. Плюс това, бързо се готви, има мек вкус и приятен аромат.

Диетичен начин на обработка

Булгурът се вари, подобно на ориза. Но булгурът не губи много от съставките си при преработка. Неговите протеини и минерали си остават!

Калории и хранителен състав

Булгур хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории342
Мазнини1.33
Въглехидрати75.87
Протеин12.29

Приложение

Аминокиселините в булгура участват в изработването на колаген, който прави кожата гладка, еластична и ни предпазва от бръчки. Булгурът съдържа и много целулоза, прочистваща тялото от токсините и мастните натрупвания. Необработените зърна на булгура помагат за лечението на диабет, сърдечносъдови и други заболявания. Ако редовно включвате в своето меню булгур, можете да понижите високото кръвно налягане и да подсилите своя имунитет, а фибрите ще ви помогнат при проблеми с обмяната на веществата.

Полезен микросъстав

По отношение на минералните вещества и витамините булгурът е надежден източник на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, йод, мед, манган, селен, витамини A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (фолиева киселина), B12 и редица аминокиселини.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.