Костур | Perch – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Костур | Perch – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Костур е вид хищна риба от семейството на костуровите. Среща се често по нашите води. Живее на стада и се храни предимно денем. Рибата е много адаптивна към всякакви води, дори реки с бързи течения. Обитава и местата с по-блатисти повърхности, но предимно предпочита водите, където изобилства от пъстърва.

Диетичен начин на обработка

Най-бързо и диетично, костур се приготвя на скара, фурна или тефлон тиган.

Калории и хранителен състав

Костур - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории94
Мазнини1.63
Въглехидрати0.00
Протеин18.62

Приложение

Витамин В-12, който е част от състава на костур, има благоприятен ефект върху синтеза на ДНК и миелин в организма, което има положителен ефект върху мозъка. Освен това е отличен антиоксидант витамин участва в липидния метаболизъм и полезен за остра и хронична хипоксия.

Започва да се налага този вид риба в диетите от почти всяка жена. Редовно хранене с костур може да запази красотата и младостта на кожата в продължение на много години. В допълнение, използването на костур е безценен за лигавиците на тялото, за регулиране нивото на кръвната захар и поддържане на правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Полезен микросъстав

Месото от костур съдържа относително малко мазнини. Въглехидратите са несъществуващи. Във един костур се съдържа почти целия набор от полезни вещества в лицето на витамините D, A, C, E, B1, B12, B5, B9, B6, PP. Най-високата концентрация в този случай е витамин РР – 4, 8 мг в 100 грама филе. Костур (филе) е изключително богато на минерали: калий, магнезий, калций, натрий, фосфор, сяра, желязо, хлор, кобалт, манган, йод, цинк, хром, никел, молибден, и мед.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.