Шаран | Carp – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Шаран | Carp – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Шаранът (Cyprinus carpio) е сладководна риба, която достига до 120 cm на дължина и до 35 kg на тегло. Шаранът е типичен представител на костните риби. Той спада към семейството на каракудата, скобар, червеноперка.

Диетичен начин на обработка

Най-бързо и диетично, шаран се приготвя във фурна.

Калории и хранителен състав

Шаран - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории127
Мазнини5.60
Въглехидрати0.00
Протеин17.83

Приложение

Шаранът е полезен като хранителен продукт, действащ благоприятно на обмяната на веществата и допринасящ за отслабването. Поради съдържанието на витамин В12 в месото на шарана, неговата периодична консумация способства за синтеза на ДНК и на миелин, който е антиоксидант, който участва в обмяната на липидите в организма.

Рибното филе на шаран е с ниска калоричност. Месото на шарана е богато на витамини от група В, провитамин А, витамини Е, С и РР, много микро и макроелементи (желязо, калций, калий, мед, никел, манган, йод, фосфор, магнезий и цинк), също и на антиоксиданти. Лекарите го препоръчват за консумация на хора, имащи проблеми с главния и гръбначния мозък. Доказано е благоприятното въздействие от редовната употреба на тази риба върху здравето на лигавиците и кожата. Също допринася за освобождаването на излишната захар в кръвта, влияе здравословно на нервната и храносмилателната системи. Не по–малко полезно е месото на шарана при заболявания на щитовидната жлеза.

Полезен микросъстав

Химичният състав на шаран е съвкупност от протеини, мазнини и вода в състава на тялото му. Той се променя, в зависимост от вида и възрастта на животното. Влияние оказват и условията на отглеждане и качеството на храната на шарана в естествения му хабитат.

Месото на шаран е крехко, сладникаво и е с малко кости (повече кости има в езерния шаран). Тази риба съдържа витамини С, В1, токоферол, пиридоксин, фолиева киселина, никотинова киселина, провитамин А и тиамин.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.