Протеинови храни - риба, морски дарове

Категория

Калкан | Turbot – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Калканът е дънна риба и рядко плава. Вирее до дълбочина 40-80 метра. Съществуват около 30 вида, 3 от които се срещат в България. Обикновено достига дължина около 1 метър и тегло - 4 кг. Някои видове като Rhombus maeoticus достигат тегло до 15 кг.

Щука | Pike – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Щуката е обичаен хищник. Малките рибки, след излюпването от хайвера, се хранят със зоопланктон – хайвера на други риби и дребни ракообразни. При достигане на размер 5 – 6 см щуката започва да се храни изключително с малки рибки.

Акула | Shark – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Акулите са реално праисторически създания, обект на силен интерес от страна на учените, пленени от датиращата им отпреди 400 милиона години еволюция, която все още е обвита в множество въпросителни.

Треска | Codfish – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Треска е една от най-масово употребяваните риби в почти цял свят. Ако не се консумира прясна или размразена, от нея се произвеждат много рибни продукти. Освен, че е вкусна и податлива на широка кулинарна обработка, треската е рекордьор по съдържание на някои важни витамини, което я прави и много полезна храна.

Сом | Cat Fish – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Сомът (Silurus glanis) е сладководна риба, чието тяло е без люспи. На дължина вероятно достига до 5 м, а на тегло – до 300 кг! Днес улавяните риби вече са с по-скромни габарити, но сомове над два метра и над 60 кг са улавяни нееднократно в нашите води през последните 10 години. Ихтиолозите твърдят, че днешният европейски сом е братовчед на сомовете отпреди ледниковия период.

Лефер | Bluefish – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Протеините на лефера са лесно смилаеми и затова месото на тази риба се използват широко в храненето и хранителния възрастни хора и деца. Леферът има много витамин РР и минерали.

Шаран | Carp – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Шаранът е полезен като хранителен продукт, действащ благоприятно на обмяната на веществата и допринасящ за отслабването. Поради съдържанието на витамин В12 в месото на шарана, неговата периодична консумация способства за синтеза на ДНК и на миелин, който е антиоксидант, който участва в обмяната на липидите в организма.