Треска | Codfish – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Треска | Codfish – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Мнозина задават справедлив въпрос за треска: това е морска или речна риба? В по-голямата си част тази риба предпочита солената вода до моретата на океаните, но някои подвидове, например, брек, наричани също треска, обитават реки. Те узряват по-бързо от морските си роднини и не пътуват на дълги разстояния за размножаване. В семейството на треската влизат няколко подвида: арктическа, беломорска, балтийска и други.

Диетичен начин на обработка

Най-бързо и диетично, треска се приготвя на тиган, фурна или туч скара.

Калории и хранителен състав

Треска - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории82
Мазнини0.67
Въглехидрати0.00
Протеин17.81

Приложение

Маслото от черен дроб на треска е сред най-здравословни рибени масла. То съдържа в големи дози полезните омега-3 мастни киселини, както и много витамини и минерали. Треската и нейната консумация е полезна, заради най-големите животински източници на витамин А. Маслото от черен дроб на треска също така е на първо място сред всички останали рибни видове по съдържание на витамин D.

Полезен микросъстав

Треската е пословична със ниското си съдържание на мазнини. Също така съдържа ниско количество холестерол. Освен витамин А, в треската има и завидно количество витамин Е.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.