Акула | Shark – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Акула | Shark – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Акулите са реално праисторически създания, обект на силен интерес от страна на учените, пленени от датиращата им отпреди 400 милиона години еволюция, която все още е обвита в множество въпросителни. Акулата днес е и вид препитание за човечеството, заради полезните свойства на месото, въпреки че тя, редом със сьомгата, влизат в графата „Вниание – живак!“.

Дължината на акулите варира в главозамайващ диапазон: от 15 см (Squaliolus laticauclus) до около 15 метра (безобидната Китова акула Rhiniodon typus). Китовата акула всъщност е не само най-голямата акула, но и най-едрата от живеещите днес риби въобще.

Диетичен начин на обработка

Най-бързо и диетично, филето на акула се приготвя на тиган, фурна или туч скара.

Калории и хранителен състав

Акула - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории130
Мазнини4.51
Въглехидрати0.00
Протеин20.98

Приложение

Акулата и нейното месо е богато на протеини с висока биологична стойност, специфични витамини и минерали – филетата съдържат витамин D, йод и омега 3 мастни киселини, полуесенциални – но биологично активни – като ейкозапентаенова киселина (EPA) ) и докозахексаенова (DHA). Приложима е в режими на хранене за здраве, за подобряване на мозъчната дейност, при изкаран инсулт и за отслабване и детокс режими.

Филетата от акула са годни за хранене при здрави хора, както и при такива, които са на хранителна терапия срещу наднормено тегло и заболявания на обмена – например, дислипидемия, първична артериална хипертония и др.

Полезен микросъстав

Месото от акула съдържа пълноценни белтъци, малко количество мазнини, минерални вещества. То осигурява достатъчно количество витамин А, но не е добър източник на витамини С, Е, К и D, които изцяло липсват. Месото от акула е богато на минерали, като калций, фосфор, калий, натрий, омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Аминокиселинния състав също е много богат – изолевцин, левцин, аспарагинова киселина, глутаминова киселина. Естествено месото от акула съдържа живак и тежки метали в големи количества.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.