Щука | Pike – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Щука | Pike – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Щуката е обичаен хищник. Малките рибки, след излюпването от хайвера, се хранят със зоопланктон – хайвера на други риби и дребни ракообразни. При достигане на размер 5 – 6 см щуката започва да се храни изключително с малки рибки. Не са редки и случаите на канибализъм, когато по-едрите екземпляри се хранят с по-дребните. В нейната дажба попадат също така жаби, мишки и малките на водоплаващите птици. За разлика от другите хищници, щуката се държи на определени места във водоема и напада жертвите си от засада, като след нападението се завръща на своето място. Преследването на жертвата не е работа за щуката.

Характерен е също така и начина, по който тя улавя рибата, с която се храни – обикновено първоначалното захващане е напреки на тялото, след което тя я поема с главата напред. Това е следствие на определения строеж на челюстите и зъбите на щуката, които не са предназначени за дъвчене – щуката гълта жертвите си цели.

Диетичен начин на обработка

Най-бързо и диетично, щука филе се приготвя на фурна. Не е особено диетичен начина, но вкусни филетата щука стават и когато се панират, пържейки се на тиган. Щуката може и да се вари.

Калории и хранителен състав

Щука - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории105
Мазнини4.40
Въглехидрати0.00
Протеин16.40

Приложение

Месото на рибата щука подхранва и поддържа тялото. Осигурява много микроелементи и витамини. Намалява вероятността от заболявания. Положителен ефект върху човешкото тяло, месото от щука има в следните ситуации:

  • намалява риска от сърдечни аритмии
  • подходящо е за хора с стомашни проблеми;
  • съставът на месото повишава устойчивостта и имунитета на тялото
  • намалява риска от диабет
  • допринася за поддържането на оптимална форма.

Полезен микросъстав

Щуката съдържа микроелементи (фосфор, желязо, молибден, йод, никел, цинк, хром, флуор, манган, кобалт, мед), витамини от групи Е, В, В, РР – това е непълен списък на всички полезни в щука месо,

Като част от състава на щука се забелязват вещества, които укрепват имунната система и са антисептични. Използването на варена щука се препоръчва за хора със затлъстяване, съдови заболявания, сърце, стомаха и чревния тракт.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.