Калкан | Turbot – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Калкан | Turbot – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Калканът е дънна риба и рядко плава. Вирее до дълбочина 40-80 метра. Съществуват около 30 вида, 3 от които се срещат в България. Обикновено достига дължина около 1 метър и тегло – 4 кг. Някои видове като Rhombus maeoticus достигат тегло до 15 кг.

Продължителността на живота е около 15 години. Тялото е със специфична форма – несиметрично, плоско, ромбовидно. Малките са симетрични риби, които с израстването си придобиват измененията на възрастните. Горната част на калкана е осеяна с многобройни бели, кафяви и черни петна, покрито с островърхи костни плочки (подобни на копчета). Очите са разположени върху едната (горната) страна на тялото. Калканът има гръбна и анална перка.

Диетичен начин на обработка

Най-бързо и диетично, треска се приготвя чрез процес на пържене.

Калории и хранителен състав

Калкан - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории95
Мазнини2.95
Въглехидрати0.00
Протеин16.50

Приложение

Калканът е от рибите, които също са богати на витамини А, но и на В-5 и В-12. Съдържа минералитв калий, натрий, калций, фосфор, магнезий и селен – компоненти, особено важни не само за подрастващите момчета и момичета, но и за жените във фертилна възраст и хората (мъже и жени), страдащи от проблеми в костите, което прави това меси добър вариант за борбата с остеопороза!

Полезен микросъстав

Съдържанието в калкан на омега-3-мастни киселини повлиява благотворно върху физиологичното състояние на процесите в цялото тяло и частност правилното функциониране на сърдечно-съдовата система.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.