Биволско месо | Buffalo – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Биволско месо | Buffalo – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Младото биволско месо се добива от месодайни породи на възраст поне 18 месеца, когато те тепърва развиват вкусовите си качества. Определя се като третото най-широко разпространено и консумирано месо в света и може да бъде приготвено по най-различни начини. За разлика от телешкото, биволското се отличава с по-плътен и наситен вкус. Обикновено преминава процес на зреене, за да придобие характерните си крехкота и вкус.

Диетичен начин на обработка

Най-бързо и диетично, биволското месо се приготвя чрез изпичане във фурна, на скара като стек или върху тиган, ако е смляно месото на кайма.

Калории и хранителен състав

Биволско месо - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории99
Мазнини1.37
Въглехидрати0.00
Протеин20.39

Приложение

В състава на биволското месо влизат вода, белтъчини и голямо количество калий и натрий, витамини като Е, К, B6 и B12 (1.3 мкг на 100 грама) и минерали като желязо, магнезий, фосфор, цинк, селен. Съдържащото се желязо в месото го прави подходящо за консумация от подрастващи деца и бременни жени.

Полезен микросъстав

Биволското месо има богат състав, който обуславя множеството ползи от консумацията му. То се явява източник на наситени, полиненаситени и мононенаситени мазнини. В състава му присъстват още вода и белтъчини. В биволското месo се срещат натрий, калий, цинк, селен, желязо и др. В него се съдържат и витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В5, витамин В12 и витамин С.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.