Сом | Cat Fish – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Сом | Cat Fish – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Сомът (Silurus glanis) е сладководна риба, чието тяло е без люспи. На дължина вероятно достига до 5 м, а на тегло – до 300 кг! Днес улавяните риби вече са с по-скромни габарити, но сомове над два метра и над 60 кг са улавяни нееднократно в нашите води през последните 10 години. Ихтиолозите твърдят, че днешният европейски сом е братовчед на сомовете отпреди ледниковия период.

Диетичен начин на обработка

Най-бързо и диетично, костур се приготвя на скара, фурна или тефлон тиган.

Калории и хранителен състав

Сом - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории95
Мазнини2.82
Въглехидрати0.00
Протеин16.38

Приложение

Ползите от сом са безспорни, тъй като е богата на аминокиселини, които произвеждат протеини, които регулират всички процеси на тялото. Полезните свойства на рибата не са преувеличени, а на колко заболявания помага – не е уточнено. Благодарение на високото съдържание на важни микроелементи (калций, цинк, йод, флуор, магнезий и др.) се препоръчва сомът да се яде като каша от бременните жени, за да подсили костите им, както и да поддържа цялостното здраве на тялото както на майката, така и на бебето в утробата. В допълнение, за момичетата е полезно да ядат ястия от сом, тъй като това подобрява появата поддържаката на нокти, подхранва косата, укрепва нервите.

Месото на сом се усвоява много добре, което е много важно за човек, който се движи малко, както е и полезно за хората със стомашно-чревни заболявания. Сом може да се консумира от диабетици, щотото регулира нивата на кръвната захар.

Полезен микросъстав

Месото на рибата сом е сладко и почти няма кости. Химическите свойства на сом са много богати. Той съдържа всички необходими полезни елементи за поддържане на човешкото здраве. Има витамини (А, Е, С, група витамини В), огромно количество минерали.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.