Лефер | Bluefish – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Лефер | Bluefish – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Лефер е пелагична риба, придвижваща се на ята. Полова зрялост достига на възраст 2-4 години. Най-често се среща по протежението на големи плажове с неспокойна и чиста вода и скалисти дъна. Въпреки това възрастни екземпляри могат да бъдат открити и в устията на реките, особено при липса на храна. Дребни екземпляри се срещат в плитчините на дълбочина от 2 метра, където преследват малки рибки на ята. По вечерно време и рано сутрин леферите ловуват в близост до повърхността. Възрастните се движат на разбъркани ята, като често нападат семейства кефалови или други видове, унищожавайки очевидно повече риба, от колкото им е нужна за храна. Често са виждани лефери, които повръщат погълнатата риба и продължават лова. От стомасите им са вадени дори дървени и метални предмети. Често са асоциирани с акулите.

Лефер и чернокоп са едно и също нещо! Рибите лефер с тегло около 200 г се наричат чернокоп, от 200 г до килограм и половина – лефер. Най-големите лефери се наричат още гофан.

Диетичен начин на обработка

Най-бързо и диетично, костур се приготвя на скара, туч или във фурна.

Калории и хранителен състав

Лефер - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории124
Мазнини4.24
Въглехидрати0.00
Протеин20.04

Приложение

Леферът е един от най-вкусните представители от огромното рибно семейство и не отстъпва по никакъв начин по отношение на здравословни ползи. Съдържащите се в него витамини са изключително важни за поддържането на имунната система и здравето на тялото като цяло. Наблягайте повече на печен лефер, защото пърженият малко или много губи част от своите полезни качества. Леферът е подходящ за всякакви възрастови групи, освен това е идеалната комбинация от висок процент белтъчини и нисък процент мазнини.

Полезен микросъстав

Протеините на лефера са лесно смилаеми и затова месото на тази риба се използват широко в храненето и хранителния възрастни хора и деца. Леферът има много витамин РР и минерали. Така за 100 грама лефер се съдържат 1.8 мг желязо, 220 мг фосфор, 0.30, 0 мг калций, 335 мг калий 0 и 100 мг натрий. Фосфорът съдържащ се в лефера е много полезен за човешкото тяло, защото е необходими за синтеза на множество ензими и молекули аденозин трифосфат (ATP).

Месото ма лефера е богато на витамин В12 (цианкобаламин). Този витамин подобрява синтеза на миелин и ДНК, участва пряко в процеса на метаболизма на мазнините, подобрява процеса на клетъчното дишане, особено хронична или остра хипоксия.

Редовната консумация на лефер има положителен ефект върху здравето на храносмилателната и нервната система, подобрява вида на кожата.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.