Тилапиa | Tilapia – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Тилапиa |  Tilapia – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Тилапиа (Oreochromis niloticus) е немазна, топловодна риба. Тялото й е вертикално свито и покрито с циклоидни люспи с гладки ръбове. Гръбната перка има 16-17 шипа и 11-15 меки лъча. По време на сезона на хвърляне на хайвера гръдните, гръбните и опашните й перки стават червеникави с множество черни ивици. (ивици) Нилските тилапии например могат да тежат до 7 кг! В естествената си среда тази риба живее повече от 10 години. Месото й е светлорозово, сладко и нежно. Но след като се свари, побелява. Затова, начина на живот на тилапиата, определя качеството на местото като едно от най-диетичните и предпочитани за диетите и целите, които ние си поставяме. 

Диетичен начин на обработка

Най-бързо и диетично, тилапиа се приготвя на скара, фурна или тефлон тиган.

Калории и хранителен състав

Tилапиа - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории91
Мазнини2.03
Въглехидрати0.00
Протеин23.00

Приложение

Ползите от тлапиа: тилапията е немазна, плитководна риба и е една от най-нискокалоричните сладководни риби. 100 грама съдържат само 96 калории.

  • тя е една от най-добрите източници на незаменими мастни киселини, протеини, минерали и мастноразтворими витамини като витамин А, Е и D (холекалциферол).
  • тилапията съставлява постно, бяло месо, което съставлява качествен профил на аминокиселини
  • 100 грама риба осигурява 20,08 g/100 g (36% от RDI)
  • протеиновият състав на тилапията е пълен в смисъл, че има всички основни аминокиселини в добри пропорции.
  • месото е също е добър източник на полиненаситени мастни киселини (PUFA)

Проучванията показват, че яденето на морски дарове може да намали риска от инфаркт, инсулт, затлъстяване и хипертония. Мазнините от тилапия са по-малко наситени, но съдържат много полезни за сърцето полиненаситени мазнини, включително омега-3 мастни киселини. Препоръчва консумация на ядене на поне 2-3 порции седмично за възрастни. Месото от тилапия е добър източник на мастни киселини омега-3 ейкозапентаенова киселина (EPA), докозапантаенова киселина (DPA) и докозахексаенова киселина (DHA).

Проучванията показват, че тези мастни киселини, особено DHA, играят важна роля в растежа и развитието на нервната система, особено при кърмачета и деца. Освен това е добър източник на витамин Е, витамин В12, тиамин и рибофлавин. Филето от тилапиа е естествено богат източник на минерали, включително селен (41,8 μg или 76% от DRI), йод, калций, цинк, калий, фосфор и магнезий. Йодът е важен микроелемент в човешкото хранене и е от съществено значение за синтеза на хормоните на щитовидната жлеза.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.