Просо | Millet – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Просо | Millet – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани като киноа и чия. Просото е сред най-старите култури, с които човечеството се е прехранвало. Следи от него са открити от преди 7000 години при останки от керамични изделия, които служели за съхранението ми – най-напред в Етиопия, а по-късно – и в Индия и Пакистан. Преди разпространението на ориза, то било и основна житна култура и в Китай.Диетичен начин на обработка. Просото всъщност не е зърно, а семе на семейство растения под общото наименование Panicum miliaceum L. То е изключително издържливо и се нуждае от много малко вода, но търпи жарко слънце.

Калории и хранителен състав

Просо хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории371
Мазнини7.02
Въглехидрати65.25
Протеин13.56

Приложение

Просото е безглутенов продукт, натурален, което го прави идеален за безглутеново хранене и такъв вид стратегии. Простото е полезно, защото:

  • създава алкална среда в организма
  • съдържайки магнезий, благоприядстава превенцията срещу рак на гърдата
  • предпазва сърцето и артериите от склерозиране

 

Полезен микросъстав

Голямото количество фибри и лесното усвояване предпазва от всякакви болестни състояния на храносмилателната система и също така – от камъни в бъбреците. Особено важно е значението на фибрите за здравето на дебелото черво, където започват много други заболявания.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.