Амарант | Amaranth – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Амарант | Amaranth – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Амарантът произхожда от Централна и Южна Америка. Амарантът е бил използван още от древните маи, инките и ацтеките. Те били убедени в чудотворните му ползи и затова редовно го приемали под формата на напитки, каши или супи. Амарантът е тревисто растение с обикновено червени цветове. Любопитно е, че той се родее с плевел, който е много разпространен у нас – щир. На места амарантът се използва и като декоративно растение за красота.

Днес амарант се консумира не само в Южна и Централна Америка, но и по цял свят. Заради здравословните си качества и богат състав той е много популярно растение и се култивира и у нас. В България вече са известни и се отглеждат десетки видове амарант.

Диетичен начин на обработка

Амарант може да се консумира след накисване за денонощие във вода или сваряване за 20-30 минути.

Калории и хранителен състав

Амарант хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории371
Мазнини7.02
Въглехидрати65.25
Протеин13.56

Приложение

Покълналите амарантови зърна засилват общоукрепващите свойства на тялото, затова намират приложение при приготвянето на различни лекарствени продукти. В китайската медицина масло от семената се използва като средство против стареене, за зарастване на рани и възстановяване на тъканите на увредени вътрешни органи и кожата. Амарант подобрява:

  • функцията на сърдечно-съдовата система
  • нормализира работата на нервната система
  • диета с амарант помага при хемороиди
  • диета с амарант помага при пикочо-полови смущения

Амарант използвайте и при: авитаминоза, анемия, диабет, липса на сили, неврози, затлъстяване, изгаряния, парадонтит, стоматит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, атеросклероза.

Полезен микросъстав

Амарант съдържа витамини: А (бета-каротин), В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), ниацин (витамин РР или витамин В3), В5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин), В9 (фолиева киселина), С (аскорбинова киселина), Е (токоферол), В4 (холин); Макроелементи – калий, калций, магнезий, натрий, фосфор и микроелементите желязо, манган, мед, селен и цинк.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.