Елда | Buckwheat – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Елда | Buckwheat – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Елда принадлежи към род покритосеменни растения от семейство Лападови. Родината на елдата е Индия, но най-популярна е в Русия (наричат я гречка). Едногодишната елда е растение с бели цветове и с плод, наподобяващ торбести кутийки. Някои видове се използват като зърнена храна, въпреки че не са част от семейство Житни (Poaceae).

Диетичен начин на обработка

Елда се вари. Но зърно преминало високотемпературна обработка и престояло известно време, губи свойствата си. Затова консумирайте само сварена елда и я яжте в рамките на 1-2 дена!

Калории и хранителен състав

Елда хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории343
Мазнини3.40
Въглехидрати71.50
Протеин13.25

Приложение

Елда има следните приложения:

  • намалява холестерола
  • подхранва кожата, косата и ноктите заради минералния състав, който обезпечава тези структури
  • използва се в антиейджинг програми на хранене, заради високото съдържание на флафоноиди
  • елда помага при псориазис

Полезен микросъстав

Елда съдържа витамините от група В. Лизин и метионинът в елдата са повече отколкото в останалите зърнени храни. Голямото количество желязо се използва като полза за лечение на анемия. В състава на елдата влизат и органични киселини – лимонова, малеинова, ябълкова, както и голяма доза фолиева киселина, която стимулира кръвообразуването, повишава издръжливостта и съпротивителните сили на организма към много болести.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.