Сладък картоф | Sweet potato – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Сладък картоф | Sweet potato – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Червеният (сладък) картоф от скоро нашумя по нашите ширини, тъй като той е популярен в Северна Америка. Но, основателно този вид картоф намира все по-широко приложение в диетите и начина на хранене на хората. Нискокалоричен е, вкусен, полезен и лесно се приготвя:

Сладките картофи са познати още като батати. И биват два типа – със светла и тъмна кора. Въпреки името си (червен или сладък), тези картофи не принадлежат към същата група на другите картофи – жълтите картофи.

Светлите сладки картофи имат светло-жълта и доста тънка обвивка, сърцевината им е бледожълта. При топлинна обработка стават сухи, зърнисти като печен картоф и не са толкова сладки като тъмнокорите сладки картофи.

Тъмнокорите сладки картофи са с по-дебела, тъмно-оранжева кора и ярка оранжева сърцевина. Те са много сладки и с по-влажна консистенция, когато се обработят. Но и двата вида имат сходен (за материала) и еднакъв състав.

Диетичен начин на обработка

Сладкия и червен картоф е желателно да бъде диетично обработен. А именно сварен с кората или опечен с кората във фурна. Препоръчително е изпичането, за да се запазят минералите в кората на картофа.

Калории и хранителен състав

Сладък картоф хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории70
Мазнини0.14
Въглехидрати15.90
Протеин1.89

Приложение

Сладките картофи съдържат голямо количество антиоксидант, което ги прави подходящи за хора с астмаартрит и др.

Сладкият картоф е подходящ за консумация от диабетици (т.е. при състояния на диабет), тъй като е много добър регулатор на кръвната захар. Сладкият картоф съдържа киселини, които са важни за здравето и развитието на клетките и тъканите на зародиша (за развитие на зародиша, при бременност).

Поради голямото си съдържание на калий, сладкият картоф предпазва от сърдечни удари, както и помага на сърцето да функционално нормално и балансира кръвното налягане.

Полезен микросъстав

Сладките картофи съдържат и са богати на калий – 337 mg. Съдържа още калций, магнезий, натрий, фосфор и желязо.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.