Сладък картоф | Sweet potato – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Сладък картоф | Sweet potato – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Червеният (сладък) картоф от скоро нашумя по нашите ширини, тъй като той е популярен в Северна Америка. Но, основателно този вид картоф намира все по-широко приложение в диетите и начина на хранене на хората. Нискокалоричен е, вкусен, полезен и лесно се приготвя.

Сладките картофи са познати още като батати. И биват два типа – със светла и тъмна кора. Въпреки името си (червен или сладък), тези картофи не принадлежат към същата група на другите картофи – жълтите картофи.

Светлите сладки картофи имат светло-жълта и доста тънка обвивка, сърцевината им е бледожълта. При топлинна обработка стават сухи, зърнисти като печен картоф и не са толкова сладки като тъмнокорите сладки картофи.

Тъмнокорите сладки картофи са с по-дебела, тъмно-оранжева кора и ярка оранжева сърцевина. Те са много сладки и с по-влажна консистенция, когато се обработят. Но и двата вида имат сходен (за материала) и еднакъв състав.

Диетичен начин на обработка

Сладкия и червен картоф е желателно да бъде диетично обработен. А именно сварен с кората или опечен с кората във фурна. Препоръчително е изпичането, за да се запазят минералите в кората на картофа.

Калории и хранителен състав

Сладък картоф хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории 70
Мазнини 0.14
Въглехидрати 15.90
Протеин 1.89

Приложение

Сладките картофи съдържат голямо количество антиоксидант, което ги прави подходящи за хора с астмаартрит и др.

Сладкият картоф е подходящ за консумация от диабетици (т.е. при състояния на диабет), тъй като е много добър регулатор на кръвната захар. Сладкият картоф съдържа киселини, които са важни за здравето и развитието на клетките и тъканите на зародиша (за развитие на зародиша, при бременност).

Поради голямото си съдържание на калий, сладкият картоф предпазва от сърдечни удари, както и помага на сърцето да функционално нормално и балансира кръвното налягане.

Полезен микросъстав

Сладките картофи съдържат и са богати на калий – 337 mg. Съдържа още калций, магнезий, натрий, фосфор и желязо.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.