Яйце от пуйка | Turkey egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Яйце от пуйка | Turkey egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Пуешките яйца са много сходни с тези на патешките по размер и вкус. Яйцето е с по-голям жълтък и белтък, което придава на ястията, в които се слага кремообразен вкус и плътна консистенция. Пуешките яйца често са предпочитани за приготвянето на домашни сладкиши, тъй като имат по-концентрирана текстура. Рядко ще намерите пуешки яйца в магазина, тъй като хората, които отглеждат пуйки получават повече стойност от развитието на яйцето в птица, отколкото от продажбата му. Но това пък прави пуешкото яйце страхотен рядък, но много добър екологичен избор за диетата ви.

Диетичен начин на обработка

Най-бързият и лесен начин да приготвите пуешки яйца е варенето им или приготвянето им като омлет.

Калории и хранителен състав

Яйце от пуйка хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории171
Мазнини11.88
Въглехидрати1.15
Протеин13.68

Приложение

Яйцата от пуйка притежават ценни хранителни свойства, особено тези, които са снесени в началото на лятото. Те съдържат големи количества протеин и незаменими аминокиселини. Суровите яйца са с богато съдържание мастноразтворими витамини – А, Е, D, няколко витамини и микроелементи – желязо, калций, кобалт, фосфор, йод.

Яйцата от пуйка са много полезни за имунната система, ускоряване на метаболизма и подобряване на храносмилателната система, нервната система. Трябва да се знае, че консумирани сурови яйца предизвикват висока киселинност на стомашния сок, защото те са алкални и имат обаче предпазващ стомашната лигавица от агресивните фактори на средата ефект.

Яйцата от пуйка не са в състояние да предизвикат алергични реакции. Заради своят химически състав, яйцата от пуйка се използват при направата на високачествени маски за лице, тяло и коса.

Полезен микросъстав

Яйцето на пуйката има много хубав профил от към минерали. Съдържа 151 мг натрий (на 100 грама продукт), 142 мг калий, магнезий 13 мг, селен 34 мг, витамин А 554 мг, ретонол 166 мг.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.