Яйце от пуйка | Turkey egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Яйце от пуйка | Turkey egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Пуешките яйца са много сходни с тези на патешките по размер и вкус. Яйцето е с по-голям жълтък и белтък, което придава на ястията, в които се слага кремообразен вкус и плътна консистенция. Пуешките яйца често са предпочитани за приготвянето на домашни сладкиши, тъй като имат по-концентрирана текстура. Рядко ще намерите пуешки яйца в магазина, тъй като хората, които отглеждат пуйки получават повече стойност от развитието на яйцето в птица, отколкото от продажбата му. Но това пък прави пуешкото яйце страхотен рядък, но много добър екологичен избор за диетата ви.

Диетичен начин на обработка

Най-бързият и лесен начин да приготвите пуешки яйца е варенето им или приготвянето им като омлет.

Калории и хранителен състав

Яйце от пуйка хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории 171
Мазнини 11.88
Въглехидрати 1.15
Протеин 13.68

Приложение

Яйцата от пуйка притежават ценни хранителни свойства, особено тези, които са снесени в началото на лятото. Те съдържат големи количества протеин и незаменими аминокиселини. Суровите яйца са с богато съдържание мастноразтворими витамини – А, Е, D, няколко витамини и микроелементи – желязо, калций, кобалт, фосфор, йод.

Яйцата от пуйка са много полезни за имунната система, ускоряване на метаболизма и подобряване на храносмилателната система, нервната система. Трябва да се знае, че консумирани сурови яйца предизвикват висока киселинност на стомашния сок, защото те са алкални и имат обаче предпазващ стомашната лигавица от агресивните фактори на средата ефект.

Яйцата от пуйка не са в състояние да предизвикат алергични реакции. Заради своят химически състав, яйцата от пуйка се използват при направата на високачествени маски за лице, тяло и коса.

Полезен микросъстав

Яйцето на пуйката има много хубав профил от към минерали. Съдържа 151 мг натрий (на 100 грама продукт), 142 мг калий, магнезий 13 мг, селен 34 мг, витамин А 554 мг, ретонол 166 мг.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.