Протеинови храни - птиче месо и яйца

Категория

Пуйка | Turkey – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Пуйкара е позната около Коледните празници, но ползите от пуешкото месо са толкова много, че сме длъжни да я консумираме редовно. Накратко - месото е питателно, хранително и пълно с полезни микросъставки.

Пъдпъдък | Quail – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Пъдпъдъчето месо съдържа белтъчини, калий, фосфор, аминокиселини, мед и витамини от В група. Препоръчва се при диетично и лечебно хранения.

Щраус | Оstrich – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Месото от щраус е признат деликатес. Щраусът е безспорно най-голямата птица във света. Той достигат тегло до 140 кг, а понякога и повече. Мускулатурата на щрауса е така развита, че в положение на негово бягане, може да развие около 60 км/ч скорост.

Гъска| Goose – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Гъшето месо се добива от птици принадлежащи към род гъски (Anser). Гъските са едри птици, които се изхранват основно с растителни култури. Заради спецификата и биологията на вида, месото е пълноценно, но по-мазно от месото на пилето например.

Яйце от гъска | Goose egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Гъшите яйца са на 100% диетични продукти и тяхната хранителна стойност е няколко пъти по-висока от тази на кокошите яйца. Размерът на гъше яйце е достатъчно голям, за да я достигне тегло от 200 грама!

Яйце от пуйка | Turkey egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Пуешките яйца са много сходни с тези на патешките по размер и вкус. Яйцето е с по-голям жълтък и белтък, което придава на ястията, в които се слага кремообразен вкус и плътна консистенция.

Яйце от пъдпъдък | Quail egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Консумацията на пъдпъдъчи яйца е желателно да става, след като се сварят. Телесната температура на пъдпъдъка е по-голяма от тази на кокошката, салмонела те нямат, не са преносители, но е възможно партида яйца да е заразена и да предизвикат оплакването бяла диария. Затова винаги варете всеки продукт (яйце) за ваше спокойствие.