Яйце от пъдпъдък | Quail egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Яйце от пъдпъдък | Quail egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Яйцата на пъдпъдъкът са птичи продукт. Сравнено с кокошите яйца, пъдпъдъчите се оказва, че имат в пъти повече ползи. Сравнително от скоро, осезаемо магазините вече зареждат, за да предлагат яйца от пъдпъдък във веригите магазини, а и вече в по-малките магазини.

Диетичен начин на обработка

Консумацията на пъдпъдъчи яйца е желателно да става, след като се сварят. Телесната температура на пъдпъдъка е по-голяма от тази на кокошката, салмонела те нямат, не са преносители, но е възможно партида яйца да е заразена и да предизвикат оплакването бяла диария. Затова винаги варете всеки продукт (яйце) за ваше спокойствие. Не ги консумирайте сурови. Последнитте данни сочат, че когато яйцето е сварено, това не влошава профила на активни и полесни съставки.

Калории и хранителен състав

Яйце от пъдпъдък хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории158
Мазнини11.09
Въглехидрати0.41
Протеин13.05

Приложение

Редовната консумация на пъдпъдъчи яйца е в състояние да облекчи симптомите на някои неврози и психосоматични проблеми, включително и бронхиална астма.

При сърдечно-съдови заболявания, също се препоръчват. Реално, жълтъка на яйцето на пъдпъдъка го водят с почти никакъв холестерол. Не така е при кокошите яйца- при тях, 1 брой средно голям жълтък, съдържа максималната допустима доза за възрастен холестерол.

Пъдпъдъчи яйца се препоръчват и при репродуктивни проблеми. Мазнините в яйцето на пъдпъдъка добринася за крепко здраве и норална сперматогенеза и/или овулация. Нека не забравяме, че животинската мазнина е първоизточник на суровина за прогестерона, от който тръгва биосинтеза на стероидни хормони.

Полезен микросъстав

Пъдпъдъчите яйца превъзхождат кокошите яйца като профил, например само по фактор витамин В-12. Затова те са полезни за вегетарианци, които са се отказали от месото, но консумират млечни и яйчни продукти и трябва да подсигурят Б-12 като витамин.

Рекордно е съдържанието на витамини А, В1 и В2 в продукта. Наличие на цинк, магнезий, калий, фосфор, манган и много желязо. Съдържат също оптимални дози селен. Яйцата от пъдпъдък съдържат хубави дози и количество лутеин и зеаксантин.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.