Черен ориз | Black rice – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Черен ориз | Black rice – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Черният (тъмен) ориз, или още познат като императорския ориз е с черно-лилави зърна, много богат на фибри, с аромат на ядки и високо съдържание на минерали. В древността, на този ориз са се наслаждавали единствено китайските императори и от там идва другото му наименование – “забраненият ориз”. Освен това е много ценен афродизиак.

Черният цвят на този вид ориз се дължи на антоцианите, които са полезен оксидант. Те поглъщат вредните молекули, по този начин укрепват артериите и предпазват от разрушаването на ДНК, което съдейства за намаляването на риска от ракови заболявания.

Диетичен начин на обработка

За разлика от белия, черният ориз е с по-груба обвивка и се нуждае от три пъти повече време, за да се сготви. Затова е необходимо да го оставите да кисне в студена вода около една нощ. Освен това, ако не го накиснете предварително, е възможно да имате проблеми с храносмилането. Препоръчва се да не изхвърляте водата, в която е киснал, а да я използвате при варенето му. Така ще се запазят повече от полезните вещества в него.

А ето и един от начините за приготвяне: сварявате нужното количество ориз е в съотношение 1:3. Добавяте малко сол и преди да изключите котлона слагате 1 ч. л. сух босилек. Добавете и около 20 – 30 мл зехтин докато варите. Варите около 40 минути.

Калории и хранителен състав

Черен ориз хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории310
Мазнини1.10
Въглехидрати69.63
Протеин6.10

Приложение

Във всякакъв вид диети. Основно в богати на фибри хранителни планове и просто за разнообразяване на източника на ориза. Черния ориз се използва в много програми за безплодие и либидо. Както и за прочистване на бъбреците.

Полезен микросъстав

Учените са доказали, че черният ориз съдържа по-малко количество от вредния натрий в сравнение с белия ориз, а мазнини и лош холестерол в него няма.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.