Бял ориз | White rice – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Бял ориз | White rice – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Оризът е една от най-древните култури. Последните данни сочат, че за първи път е бил култивиран преди повече от шест хилядолетия в Китай. Прародителят е сорт див ориз, който е в изобилие по тези географски ширини и в наши дни. Оризът бил пренесен в Гърция от арабските търговци, а по-късно Александър Велики го разпространил в Индия. През 7-ми век маврите внесли ориз в Испания, а те на свой ред – на южно американските си колони в началото на 17-ти век.

Погледнато към днешна дата, оризът се нарежда на второ място след пшеницата по количество консумация на зърнени храни в света. Все пак Азия си остава континентът, в който този тип зърнена култура e на най-голяма почит. Там е концентрирано и световното производство на ориз – около 94%, като най-големите производители са Китай, Индонезия, Индия и Тайланд

Белият ориз има много сортове, като сред тях над “диетичен” се оказа род басмати. Оризът басмати е един от най-полезните видове ориз. Той расте в подножията на Хималаите в северна Индия и в районите на Пакистан в близост до индийската граница. Уникалния си вкус и аромат този дълъг бял ориз дължи на специалната почва в района и на специалните климатични условия, в които расте.

Диетичен начин на обработка

Белият ориз варете в съотношение 4:1 (вода-ориз) и след 20 минутно приготовление, прецедете през гевгир. И така овкусете.

Калории и хранителен състав

Бял ориз хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории336
Мазнини0.80
Въглехидрати78.20
Протеин6.30

Приложение

Ароматът на басмати много слабо напомня аромата на пуканки. Зърната му са по-дълги от тези на обикновения ориз, а при варене се удължават още повече. Заради високото количество амилаза оризът басмати се препоръчва на хора, които страдат от проблеми със задстомашната жлеза, за жени, които страдат от токсикация по време на бременност, както и при различни проблеми с черния дроб.

Оризът басмати има меко действие върху лигавицата на стомаха, затова се препоръчва при проблеми на стомашно-чревния тракт. Оризът басмати е препоръчителен при спазване на диета, тъй като насища организма и намалява чувството на глад. Ако редовно консумирате басмати, ще се радвате на сияйна кожа. Заради високият процент амилаза оризът басмати не се препоръчва на хора, които страдат от остър или хроничен панкреатит, диабет, заболявания на жлъчните пътища, травма на стомаха.

Полезен микросъстав

Оризът басмати има високо съдържание на амилаза – фермент, който превръща нишестето в олигозахариди. Басмати съдържа натрий, калций, магнезий, желязо, витамини от групата В, както и витамин РР.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.