Кафяв ориз | Brawn rice – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Кафяв ориз | Brawn rice – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

ОПИСАНИЕ НА ХРАНИТЕЛНИЯ ПРОДУКТ

Кафявият ориз е наричан “диамантът”, на всички зърнени култури. И има резон в това … тъй като наистина това е специална храна, безценен въглехидрат с съвършен гликемичен индекс (ГИ). И не само – ако кафевият ориз изрично не е био продукт, вероятността той да съдържа глутен е изключително ниска. За разлика от белите сортове – бисерен, басмати и т.н.

Диетичен начин на обработка

Кафевият ориз се вари в съотношнение 5:1, като след 40 мин, измивате сварените зърна през гевгир и накрая го овкусявате с подправки. По този начин, запазвате всички полезни и диетични негови свойства.

Калории и хранителен състав

Кафяв ориз хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории362
Мазнини2.68
Въглехидрати76.16
Протеин7.50

Приложение

Кафевият ориз е отличен избор на въглехидрати при диабет болните. Съдържа оптимален, да не спомена най-добър профил на гликемичния индекс (ГИ).

Заради това, че е богат и на фибри, кафевият ориз е добре да присъства в менюто на уелнес храненето при хипертоницяхипогликемия и още много други приложения.

Магнезият, който се намира и съдържа във всяка хапка кафяв ориз, спомага за синтеза на мастни киселини и хормони, които поддържат от своя страна нервната система. Поради високото си съдържание на неразтворими фибри, кафявият ориз може да предотврати образуването на камъни в бъбреците.

Само една чаша кафяв ориз на ден съдържа 21 % от необходимото дневно количество магнезий, който е много полезен за костите. Химичният елемент също така балансира ефекта от калция върху нервите и мускулите и премахва напрежението.

За здраво сърце и сърдечна дейност, много важно е нивата на холестерола да бъдат в норма, тъй като неговите натрупвания блокират артериите, което може да доведе до развитие на атеросклероза. Триците в кафявия ориз са с богато съдържание на ненаситени мазнини, които помагат за държат нивото на холестверола под контрол.

Полезен микросъстав

Ползите от консумация на кафяв ориз, при хипертоници са важни, тъй като в 100 грама продукт се съдържат около 223 мг калий! Калият извлича ненужната вода и подобрява налагянето. 333 мг заема фосфора в съдържанието на кафяв ориз, а 1 450 мг е количеството на витамин В5!

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.