Пуйка | Turkey – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Пуйка | Turkey – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Защо пуешкото месо е полезно? Диетата на тези птици е много разнообразна. Те ядат както семена, така и всички видове коренинови израстъци на растенията, бръмбари и скакалци дори. Затова пуешкото месо е истинско складово помещение на витамини и микроелементи. Гърдите на пийката се счита за най-диетичната част от месото и е лидер сред спортистите. Най-известният американски лекар – Стивън Прат, е съставил в един свой доклад списък на 14 суперхрани, които забавят стареенето на тялото, помагат в борбата с рака и диабета, удължават живота на живота. И познайте – една от тези храни е била месото на пуйката.

Пуешкото месо съдържа важният за организма ни триптофан. Това е аминокиселина, от която се произвежда хормона серотонин, отговорен за радостта и щастието. Хормона серотонин се превръща в мелатонин (хормон на съня). Не се чудете, ако дори в моите програми на хранене, понякога при казуси препоръчвам вечерно хранене със присъствие на пуешкото месо! Ето ви и причината. Повече за ползите и микросъставът на пуешкото – по-долу в материала.

Диетичен начин на обработка

Изберете солидна пуйка със закръглена форма, еластична на допир, бяла на цвят. Използвайте фурна за приготовлението й, а не осолените филета, които не са диетични.

Калории и хранителен състав

Пуйка - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории119
Мазнини2.84
Въглехидрати0.00
Протеин21.77

Приложение

Пуешкото месо влиза в програмите срещу рак! Витамин В3 (ниацин) конкретно предпазва от рак и регулира нивото на кръвната захар, а витамин В6 стимулира производството на енергия. Пуешкото месо е отличен източник на минерала селен, който е мощен антиоксидант със силно антивъзпалително и антиканцерогенно действие. Според проучвания върху селена, който се намира в пуешкото месо, може да намали риска от развитие на рак на дебелото червопростатата, белия дроб, пикочния мехур, кожата, хранопровода, както и стомаха.

Полезен микросъстав

Пуешкото месо е богат източник на витамини от групата В, минералите желязо, цинк (укрепва имунната система), фосфор и селен (мощен антиоксидант), протеини и много малко мазнини.

Пуещкото месо съдържа много аргинин – аминокиселина, прекурсор на азотния оксид, който разширява кръвоносните съдове. Пуйката има по-малко холестерол от пилето, както и сравнително ниско калорично съдържание.

Пуешкото съдържа B витамини, без които работата на нашата нервна система е невъзможна. фосфор. Това е много възлов микроелемент, който е необходим за практически всички химични реакции в тялото. Благодарение на него калцият се абсорбира напълно.

Желязо от пуешкото месо участва активно в циркулационните процеси на тялото. Витамин Е от своя страна пък е мощен антиоксидант – помага да се поддържа младостта на вашата кожа. Съдържание фолиева киселина в пуешкото е причина то да присъства в режими на хранене на бременните жени и кърмещите майки.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.