Банан | Banana – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Банан | Banana – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

В Малайзия, Китай, Индия бананите отдавна са считани за свещени плодове, възвръщали силата и хранещи ума. Едва в 16-ти век ги пренесли в Централна и Южна Америка и днес ние получаваме банани главно от Колумбия, Панама и Еквадор. Бананите не растат по палмите. Бананът е трева, стъблото, но която напомня палмовите клони. Гроздовете (до 300 банана на всеки) се режат зелени. Те зреят по време на транспорта им. До нас достигат като снопове от 5 до 8 банана всеки.

Ако жълтият банан се остави при стайна температура, той ще узрее. Това е важно, защото незрелите банани съдържат неразтворимо нишесте, което се усвоява трудно и често предизвиква усилено образуване на газове. В зрелите плодове нишестето се превръща в захар, която не предизвиква подобни проблеми! Бананите са рекордьори по съдържание на калий, необходим за нормалната работа на мускулите, сърцето, черния дроб, мозъка, костите и зъбите. В 100 грама банани се съдържат 376 mg калий.

Диетичен начин на обработка

Консумирайте само добре узрели банани, не подложени на някаква термична обработка.

Калории и хранителен състав

Банан хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории121
Мазнини0.28
Въглехидрати28
Протеин1.4

Приложение

Бананите са полезни при възпаление на лигавицата на устата, гастрити, язвена болест на стомаха. Полезни са при:

  • атеросклероза и хипертония
  • заболявания на черния дроб
  • като средство подобряващо настроението
  • при кашлица – бананите се пекат и правят на пюре

Полезен микросъстав

Бананите съдържат много калий и витамин В6. Не съдържа натрий и холестерол.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.