Портокал | Оrange – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Портокал | Оrange – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Портокал – красивият му външен вид и великолепните вкусови качества превръщат този плод в един от най-популярните в света. За негова родина се смята Югоизточна Азия и по-точно Китай. Френското название на вкусния плод дава името на оранжериите, в които единствено може да се отглежда в Европа.

Диетичен начин на обработка

Преди консумация на портокал, много добре измийте кората. След това я обелете.

Калории и хранителен състав

Портокал хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории55
Мазнини0
Въглехидрати11
Протеин1.00

Приложение

Диетолозите смятат, че портокалите са полезни при затлъстяване, а лекарите ги препоръчват при хипертония, атеросклероза, заболявания на черния дроб. Благодарение на съдържанието на калий в тях те имат ясно изразено диуретично действие. Древните лечители използвали отвара от корите на незрелите плодове като кръвоспиращо средство. Както и още приложение в:

В кулинарията:

  • Портокалите се употребяват пресни, изцедени или консервирани.
  • Те са чудесна гарнитура към различни меса – истинска класика в жанра е патицата с портокали.
  • Леката киселинка прави месото на птицата крехко, а кората му придава тънък аромат.
  • Портокалови резенки в комбинация със зелена салата са идеална гарнитура за пуешко, риба и патешки гърди. Неизброими са възможностите за употреба на портокали и в сладкарството.

В козметиката:

  • Портокаловото масло е едно от най-популярните етерични масла, то е включено в Британския фармацевтичен кодекс и широко се използва в кулинарията, козметиката и медицината.
  • Портокаловото масло добре почиства кожата, изсветлява пигметните петна и помага за обновяването на клетките. Затова се добавя в козметичните кремове, балсами и лосиони. Особено ефикасно е портокаловото масло при суха кожа.

Полезен микросъстав

В портокала се съдържат голямо количество витамин С, витамини от група В, провитамин А. Макар в древността да не са подозирали за тях, използвали успешно плодовете като лечебно средство. В Древен Египет например с портокали лекували ревматизъм. Портокалът е лидер по съдържание на растителни влакнини. Голямото количество пектин в него пък спомага за намаляване на холестерина и захарта в кръвта, както и за синтеза на витамини в човешкия организъм. Доказано е също, че портокалите помагат за пречистването на кръвта, тонизират целия организъм, зареждат го с жизнена сила и енергия и подобряват апетита. Признати са за най-доброто профилактично средство против простуди.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.