Домат | Tomato – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Домат | Tomato – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Доматите са навярно сред най-разпространените, обичани и популярни зеленчуци в света. Според мнозина доматите всъщност са плод, но с оглед на страхотните им вкусови качества и широкото им приложение, двубоят „плод или зеленчук” остава на заден план. Доматите (Solanum lycopersicum) са зеленчуков вид, спадащ към семейство Картофови (Solanaceae). Те се отглеждат заради вкусните си месести плодове като едногодишна култура. В някои райони, където въздушната и почвената температура не спадат под 0°С, може да се отглеждат и като многогодишни.

Диетичен начин на обработка

Използвайте прясно наразани домати, без термична обработка.

Калории и хранителен състав

Домат хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории18
Мазнини0.20
Въглехидрати3.92
Протеин0.88

Приложение

Доматите имат и антисептично действие. Пиенето на пресен доматен сок помага срещу възпаления или тромби в кръвта. Витамин С и бета-каротинът пък са отлични антиоксиданти и помагат за неутрализирането на свободните радикали, които повишават риска от развитието на рак и различни възпаления. Доматите са един от най-добрите източници на калий. Калият помага за регулирането на високото кръвно налягане и освен това намалява риска от сърдечно заболяване. Една порция домати носи над 10% от дневната хранителна нужда от калий.

Полезен микросъстав

Доматите са отличен източник на антиоксиданти, ликопен и бета каротин. Те са бедни на калории и имат високо съдържание на витамин С и А, които укрепва имунната система и разгражда мазнини. Естественият оцветител ликопен е мощен антиоксидант. В доматите се открива огромно богатство на витамини, минерални соли и други полезни вещества. Дневно ни е необходим един голям домат, за да си набавим почти цялото необходимо за ден количество витамин С и витамин А. Доматите съдържат 17 пъти повече желязо от млякото, два пъти повече от яйцата и цели три пъти повече от рибата. Зрелите пресни домати съдържат 2-3 пъти повече витамин С от зелените.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.