Краставица | Cucumber – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Краставица | Cucumber – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Краставиците са зеленчуците с най-голямо съдържание на вода. Видовете, които се култивират се делят според това дали са за ядене в прясно състояние или за мариноване. Краставиците, които се консумират пресни, са с цилиндрична форма и дължина от около 25 до 35 см.

Диетичен начин на обработка

Консумирайте прясно нарязани краставици.

Калории и хранителен състав

Краставица хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории12
Мазнини0.16
Въглехидрати2.16
Протеин0.59

Приложение

Поради ниското си съдържание на калории, но високото на вода, краставиците са идеална храна за хора, които искат да намалят своите килограми и са се подложили на диета. Високото съдържание на вода и фибри в краставиците са много ефективни в изхвърлянето на токсините от храносмилателната система и стимулират  храносмилането. Ежедневната консумация на краставици може да се разглежда като естествено лекарство против хроничен запек. Изследванията показват, че стеролите в краставиците могат да помогнат в редуцирането на нивата на холестерол. Краставиците съдържат магнезий,  фибри и калий, което подпомага ефективно поддържането на по-добри нива на кръвното налягане. Това прави краставиците добра храна, както за хора с високо, така и за хора с ниско кръвно налягане.

Сокът от краставици се използва при диетичното хранене, пие се неразреден или в комбинация със сок от други зеленчуци. Тъй като сокът от краставици няма много високи вкусови качества, много често той се използва само като добавка на различните зеленчукови коктейли.

Сокът от краставици може да намали киселините в стомаха, помага в борбата срещу гастрит и язва. Консумацията на краставици може да бъде от голяма полза при заболявания на зъбите и венците.

Вътрешната част на краставиците е съставена основно от вода, а също така съдържа и аскорбинова киселина (витамин С) и кофеинова киселина, които помагат да се успокоят раздразненията на кожата и намаляват отоците. Кората на краставиците е богата на фибри и съдържа редица полезни минерали, включително силициев двуокис, калий и магнезий.

Силициевият двуокис в краставиците е съществен компонент на съединителната тъкан, която включва мускули, сухожилия, връзки, хрущяли и кости. Сокът на краставиците често се препоръчва като източник на силициев двуокис за подобряване тена и здравето на кожата. Като се добави и високото съдържание на вода в него, сокът от краставица е естествено хидратиращо средство.

Краставиците се използват локално и за различни видове кожни проблеми, включително и отоци под очите и слънчеви изгаряния. Двете съединения, съдържащи се в краставиците – аскорбинова киселина и кофеинова киселина, предотвратяват задържането на вода. Краставиците помагат и при високо кръвно налягане.

Полезен микросъстав

Краставиците имат много ниска хранителна стойност. Около 95% от нейното съдържание е предимно вода, много малки количества пектин, целулоза и белтъчини.

Те също са добър източник на витамин А, калий, манган, фолат, диетични фибри и магнезий, а и изключително важният минерал силициев двуокис. Интересен факт е, че съдържанието на желязо в около 100 г краставици е по-високо от това в гроздето и ягодите. 100 г краставица съдържат 99.28 гр вода.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.