Суроватъчен протеин | Whey protein – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Суроватъчен протеин | Whey protein – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Суроватъчния протеин (Whey protein) се произвежда се от мляко, чрез йонна ултрафилтрация. Т.е. това не е синтетичен (химия, анаболи и т.н.) продукт, а натурален елемент на млякото, който просто с ултра качествена технология е извлечен и обработен така, че да стане дори по-добър, спрямо изходната форма на млякото, за организма.

Суроватката е вторичен продукт, който сте виждали при производството на млечни продукти – извара, сирене, кашкавал и т.н. Суроватката се получава, когато млякото се денатурира и белтъчините и липидите се пресичат. Суроватката е течно-блудкава смес, която сама по себе си в тази си форма не е особено богата на белтъчини. В 1 литър суроватка се съдържат само 3 грама белтъчини, мазнини, млечна захар (лактоза), малко витамини и минерали и над 90% е вода. Докато в краен висококачествен протеинов продукт (суроаватъчен протеин за разтваряне и директна консумация) за 30 или 10 грама доза, съдържанието на проетин е до 85%!

Видове суроватъчни протеини

 • суроватъчния протеин концентрат или познат още като Whey Protein Concentrate (WPC). Той е получен чрез ултра филтрация на суроватка, която ни осигурява пудра с процент на съдържание на суроватката по-малко от 90%. Обикновенно съдържанието на суроватъчен протеин в пудрата е обявено от производителя след WPC, както сигурно сте виждали примерно WPC 70%, WPC 85%, което значи че в 100 гр пудра се съдържа съответно 70% или 85% белтъчини. Т.е. ако закупите суроватъчен протеин концентрат обозначен с WPC 80% вие получавате на 100 гр пудра 80% белтък. Останалите проценти от пудрата са лактоза, минерали и мазнини.
 • суроватъчен протеин изолат или Whey Protein Isolate (WPI)Възможно е получаването му по няколко различни мембранни филтрации, които ни подсигуряват чистото на пудрата над 90% съдържание на белтъчини и премахва почти напълно всичката лактоза. Това е сравнително нова технология за получаване на суроватъчен протеин, хидролизата се произвеждат от чрез ензимна хидролиза на споменатите по-горе WPC – суроватъчен протеин концентрат и WPI – суроватъчен протеин изолат.
 • суроватъчен протеин хидролизат или Whey Protein Hydrolysate. Това е най-чистата позната форма до момента на пазара за хранителни добавки. Той се абсорбира от тялото ни без никакви проблеми, много по-лесно от останалите протеини, процента на усвояване е много по-голям и биологичната му стойност е в пъти по-добра от останалите форми. Строгата му преработка е причина да няма никакви потенциални алергени в състава му. Самият суроватъчен протеин хидролизат се отличава с това, че при неговият прием се избягва необходимостта от преработването му до аминокиселини в храносмилателната система. Протеините са хидролизирани до пептиди, което обикновено се осъществява в стомаха и двнадесетопръстника. Едно от основните предимства, което се изтъква от производителите на хранителни добавки, е че суроватъчня протеин хидролизат спомага за по-високите нива на азот. Това е вярно и е подкрепено с няколко научни доклада, но изследванията не са провеждани на база спортисти, а върху животни и паценти.

И много накратко и набързо да обобщим:

 • суроватъчен протеин концентрат – характерни за него са ниските нива на лактоза и мазнини.
 • суроватъчен протеин изолат – съдържа много белтъчини и изключително малкко мазнини и лактоза. Освен че подпомага мускулния растеж и възстановяване, изолатът е полезен и за имунната система.
 • суроватъчен протеин хидролизат – за разлика от останалите два протеина, хидролизатът се усвоява перфектно

Физиологични доказателства, за нуждата от по-широко потребителско приложение, защото:

 • загуба на тегло – много от съвременните клинични проучвания установиха, че суроватъчният протеин води до трайна и здравословна загуба на тегло;
 • противоракови свойства – изследване, публикувано в Anticancer Research твърди, че приемът на суроватъчен протеин и глутатион може да съпътства основното лечение на някои ракови заболявания.
 • съвременно изследване, публикувано в The British Journal of Nutritionтвърди, че приемът на суроватъчен протеин в продължение на 12 седмици води до значително понижение в нивата на „лошия“ LDL холестерол.
 • aстма – изследване, публикувано в nternational Journal of Food Science and Nutrition посочва, че суроватъчният протеин може да подобри имунния отговор при деца с астма.
 • понижаване кръвното налягане и намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания – изследване, публикувано в International Dairy Journal твърди, че суроватъчният протеин може да изиграе огромна роля в поддържането на сърдечно-съдовата система и трайното регулиране на кръвното налягане.

Диетичен начин на обработка

Разбивайте или смесвайте суроватъчен протеин само във трапезна или минерална вода.

Калории и хранителен състав

Суроватъчен протеин хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории390
Мазнини6
Въглехидрати9
Протеин75

Приложение

Суроватъчния протеин има следното приложение, заради следните ползи:

 • повишава способността на тялото да изгражда мускулатура и подпомага покачването на мускулна маса
 • възстановява и ренегира подобаващо мускулната тъкан
 • намалява мускулните трески и тонизира организма
 • оказва голяма подкрепа на имунната система и увеличава защитните способности на клетката
 • намалява възможността за появата на рак
 • регулира нивата на холестерола и намалява стойностите на „лошия“ холестерол
 • спомага за работоспособността на черния дроб
 • допринася за нормалното състояние на кръвното налягане

Погрешно се налага мнението, че суроватъчен протеин ползват само спортуващите хора. Не! Той е изключително подходяща храна при хора, които имат например проблемно преглъщане – суроватъчен протеин се ползва често след хирургическа интервенция в устната кухия, при корекция в зъбите, при поставяне на стома и дори при операции на стомаха.

Суроватъчния протеин има изключителен профил и се усвоява много бързо – до 40 мин, той вече е в кръвта. На въпроса – на каква марка да се доверим обаче, можете спокойно да наблюдавате селекцията продукти и компании, който този сайт в частта си онлайн магазин предлага. Именно защото протеиновите добавки вече официално се водят храни, не правете никакъв компромис с качеството.

Полезен микросъстав

Суроватъчния протеин съдържа известно количество натрий, калий, аминокиселини с разклонена верига, глутамин.

Слектирани продукти:

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.