Моркови | Carrots – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Моркови | Carrots – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Морковите са уникален зеленчук, който расте добре в черноземни условия. Растението от семейството на чадъра е популярно поради полезните си свойства и непретенциозност в грижите. Малко хора знаят, че има повече от 50 вида моркови!

Диетичен начин на обработка

Морковете най-добре се съхраняват в хладилника в запечатана пластмасова торбичка. Морковите трябва да бъдат обелени и измити, преди да бъдат консумирани. Те са универсален зеленчук. Те могат да се консумират сурови, пара, варени, печени и като съставка в много супи и ястия.

Калории и хранителен състав

Морков - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории41
Мазнини0.24
Въглехидрати9.58
Протеин0.93

Приложение

Оранжевият доктор активизира вътрешноклетъчните възстановителни процеси. Редовното общуване с него увеличава концентрацията на антиоксиданти в кръвта, като по този начин се засилва имунитетът, стимулира се възпроизводството на здрави клетки и се намалява рискът от ракови заболявания. Важна подробност: веднага след сваряване нивото на антиоксидантите в моркова се увеличава с 34% и продължава да расте. Колкото по-дълго съхранявате морковите варени (но не повече от седмица), толкова повече се увеличават антиоксидантите. Действа отлично на чревната перисталтика. Чаша прясно изцеден сок от моркови сутрин на гладно моментално дава прочистващ ефект. А това е най-лесният и приятен начин да държиш под контрол обиколката на талията си.

Заради високото съдържание на калиеви соли морковът е изключително ценен съюзник при сърдечносъдови заболявания, атеросклероза и хипертония. Сокът от моркови е задължителен при нарушения във функциите на бъбреците и черния дроб. Подпомага извеждането на песъчинки и малки камъчета от отделителната система, пречиства черния дроб. Да не забравяме и легендарното му лечебно действие при очни заболявания. Неслучайно по цял свят лекарите препоръчват морковът да присъства всеки ден на масата при диагнози като късогледство, конюнктивит, кокоша слепота и бърза умора на очите.

Конкретен съвет: всички, които страдат от проблеми с очите, трябва да пият пресен сок от моркови, тъй като той се усвоява бързо. Изпитият на гладно фреш сутрин (с лъжичка сметана) е отлична подкрепа за очите през целия ден. Високото съдържание на йод позволява сокът от моркови да се предписва масово и при понижена функция на щитовидната жлеза. Няколко капки сок от морков или ситно настъргана каша от зеленчука, нанесени върху изгаряне или рана, бързо ще ги излекуват.

Полезен микросъстав

Морковът притежава най-добрите общоукрепващи, тонизиращи и витаминозни средства. Ценен е най-вече заради съдържанието на каротин. Както знаете, когато попадне в организма, каротинът се превръща във витамин А – вълшебника, който се грижи тенът на лицето да е свеж, ноктите – здрави, а къдриците – буйни и лъскави. За да се ускори естественият процес на чудодейното превъплъщение каротин-витамин А, морковите трябва да се ядат сурови заедно с растителна мазнина или чаена лъжичка сметана. В сока от моркови съдържанието на каротин е 4 пъти по-високо, отколкото в доматения и кайсиевия сок. Сокът и сурово настърганият суров зеленчук действат като миниаптека – пречистват кръвта, стимулират освобождаването на токсините и вредните вещества, нормализират метаболизма и повишават активността на вътрешните органи. Морковът е прекрасен източник на витамините С, В, D, E. Богат е на минерали и микроелементи – калий, калций, желязо, фосфор, йод, магнезий. В състава му влизат ефирни масла, физиологически активни вещества – стероли, ферменти и други важни за организма съединения.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.