Готварска сол | Salt (NaCl) – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Готварска сол | Salt (NaCl) – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Готварската сол е натриева сол. Освен, че солта придава особено добър привкус на храната, чрез нея всъщност (по-важната й полза) доставяме натрий (формулата на солта е натриев-хлорид NaCl) за тялото, който от своя страна участва в регулирането на вътреклетъчното налягане и водното съдържимо.

Готварската сол е много важна подправка или микро храна. За да бъде полезна за нашето здраве, готварската сол нито трябва да е прекалено малко за деня ни, нито трябва да се прекалява с количеството й (т.нар. процес на осоляване на храната). Свръхконсумацията и минимализирането на нейното присъствие в диетата ни и начина на живот, който водим, предизвиква увеличена жажда и задържане на вода в клетките, a това от своя страна води най-често до проблемно кръвно налагяне, отоци в долните крайници, проблеми с лимфната система и неправилно насочване на хранителните микроструктури до клетките.

Диетичен начин на обработка

Готварската сол не променя своята структура и свойства при термична обработка. Тя не кристализира, нито “загаря” при готвене. Във вода, готварската сол се разтваря до натрий и хлор. Водата е идеалният й разтворител.

Калории и хранителен състав

Готварска сол хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории0
Мазнини0
Въглехидрати0
Протеин0

Приложение

Запомнете: електролитният баланс в клетката може да се постигне, само ако осигурявате точно определени нива калий и натрий (който откриваме в готварската сол), което е единственото условие за създаване на така важния клетъчен градиент.

С намаляване на калия или натрия, деликатния баланс между тези два минерала се нарушава и организма ни започва да “страда” по веригата от редица физиологични функции. Сред тях са симтоми като:

  • виене на свят
  • гадене
  • дезориентация
  • депресия

Като резултат от спад в нивото на натрия, може да се очаква, че ще настъпи и срив във функциите на бъбреците. Става ясно, че недостигът на натрий (който си го набавяме основно чрез солта в храната) може да доведе до сериозни последици.

Основния проблем, от който българите страдат е свръхконсумацията на сол. 10 грама дневно и нагоре в стойностите осигуряват сериозни причини за тревога. Отделно, солта присъства и в готовите храни: хляб, кроасани, кифлички, маринати, готови месни продукти, колбаси, пъстърма и т.н. Регулирането на въпросните оптимални 4 грама дневно готварска сол може да се осъществи, само и единствено, ако приготвяте вие сами вашата собствена храна. У дома!

Готварската сол е тази, която задържа изпитата вода в тялото (дор и когато водата ви е в дефицит. Трябва да консумирате 50 мл вода, за всеки килограм телесно тегло вода, ако осигурявате 4-5 грама сол дневно). Когато се употребява прекомерно количество сол (над 5 грама дневно), това води първо до увеличен обем на кръвта (обемна хипертония), която с времето преминава в типичната хипертонична болест.

Артериалната хипертония от своя страна благоприятства появата на исхемична болест на сърцето и мозъчен инсулт. Установена е и връзка между високия прием на сол и риска за рак на стомаха, увреждане на бъбречната функция, увеличена загуба на калций и риск за остеопороза при възрастните.

Полезен микросъстав

За да осигурим, така или иначе полезния натрий за тялото, ние не трябва да консумираме над 4 грама сол дневно! Това са грубо 1.840 mg натрий за системата ни.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.