Фъстъчено масло | Peanut Butter – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Фъстъчено масло | Peanut Butter – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Фъстъченото масло е изключително питателна и вкусна храна. То се отличава с високо съдържание на здравословни мононенаситени мазнини и е богато на хранителни вещества.

Диетичен начин на обработка

Консумира се директно. Чрез намазване върху хляб или се консумира с лъжица, самостоятелно.

Калории и хранителен състав

Фъстъчено масло хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории570
Мазнини49.99
Въглехидрати20.7
Протеин23.9

Приложение

Фъстъченото масло има следните ползи и приложение:

  • фъстъчено масло е богато на мононенаситени мазнини и протеини, като поради тази причина засища стомаха. Две супени лъжици фъстъчено масло на ядене е една добра порция, напълно достатъчна да ви засити.
  • консумацията на фъстъчено масло може да спомогне за намаляване на риска от развитие на диабет.
  • дори когато сте на нискокалорична диета, редица проучвания показват, че консумацията на ядки може да спомогне със загуба на тегло.
  • консумацията на фъстъчено масло укрепва мускулите.
  • антиоксидантите във фъстъченото масло имат противовъзпалителни свойства и спомагат за намаляване на стреса и неговото неблагоприятно въздействие върху мозъка.
  • консумацията на фъстъчено масло по време на бременността намалява риска от появата на алергична реакция към фъстъци при детето.

Моно- и полиненаситените мазнини, съдържащи се във фъстъците спомагат на мастноразтворимите витамини E и K да се абсорбират от тялото. Витамин Е предпазва организма от натрупване на токсини и облекчава предменструалния синдром. Те също така намаляват риска от възникването на очни заболявания като катаракта и неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер и диабет.

Полезен микросъстав

Фъстъченото масло е с богато съдържание на витамин Е, богато съдържание на магнезий, съдържа ниацин и витамин В6.

Продукти от магазина

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.