fbpx

Черен пипер | Black pepper – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Черен пипер | Black pepper – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Черният пипер е изключителна подправка към храната! Познат като “лютива подправка”, която освен пикантния си вкус, тя всъщност ни дава много полезни микронутриенти (вещества). Черният пипер стимулира отделянето на солна киселина. Това подобрява самото храносмилане и ето защо, често в диетите за отслабване и здраве препоръчвам на клиентите ми да ползват черен пипер! Отделно, черният пипер предотвратява възникването на нежелани процеси и оплаквания от продължителния престой на храната в стомаха, като киселини и тежест и т.н.

Точно тази полза на черният пипер обаче не е за подминаване, а именно с предотвратяването на престоя на храната в стомаха се избягва ферментирането й. Което както знаем е и основна причина за появата на метеоризъм и използването на подправката от векове като газогонно средство (подобно на ментата, която ни кара да се оригваме). Освен това черният пипер е добър диуретик.

Диетичен начин на обработка

Както повечето други подправки и тук, черния пипер е добре да се слага като овкусяваща добавка накрая на термичната обработка на храната. По този начин се запазват именно тези качества и свойства. . С нея овкусявайте пилешкото месо, телешкото месо, сьомгата и т.н.

Калории и хранителен състав

Скумрия хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории 255
Мазнини 3.3
Въглехидрати 65
Протеин 11

Приложение

Черният пипер използвам като задължителна подправка при казуси като:

 

 

Полезен микросъстав

Черният пипер съдържа важни натурални антиоксиданти, които са полезни за здравето на стомашно-чревния тракт. Черните зрънца са отличен източник на манган – само в 4-5 грама черен пипер се съдържат 12% от дневните нужди на организма, което го прави полезен за костите и нервната система и за редица ензими в тялото. Подправката черен пипер съдържа още витамин К и желязо, както и мед и фибри.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

ИНДИВИДУАЛНИ ПРОГРАМИ

ЗАПОЧНИ промяната сега!

НЕ допускай ГРЕШКИ! Ще имаш:

  • профил в сайта
  • достъп до коментари
  • онлайн инструкции и одитиране