Електролитен баланс – описание, механизми и ползи

Електролитен баланс – описание, механизми и ползи

От изключителна важност е организмът сам да може сам да регулира нивата на минералите калий и натрий (това е определнието за електролитния баланс) и последиците от отклоненията в този баланс. Един от многото начини, по които организмът е в състояние да осигури компенсаторни регулиращи функции, е чрез пикочната система. Бъбреците играят ключова роля в регулирането на концентрацията на калий и натрий (а също и на калций) в плазмата изхвърляйки толкова количество от тях колкото е вкарано в организма. Когато организмът се затруднява да поддържа калиево-натриевия баланс, той се справя с това като отделя активиращ хормон, наречен алдостерон. При тежки физиологични условия, причиняващи стрес в нормалното протичане на обмяната, се отделят необходимите нива алдостерон. Предприемането на каквито и да е компенсаторни мерки обаче крие потенциална опасност от физиологична смърт.

Нека видим реално, при осъществяването на една фитнес тренировка с висока интензивност и отделянето на алдостерон, какви проблеми можем да имаме, свързани с реабсорбирането на натрия в системата? Когато организмът ни е подложен на физиологичен стрес, както е при тренировката с висока интензивност (работа с тежести или без такива), поради изпотяването и голямата клетъчна активност се получава загуба на калий и натрий. Щом спаднат техните нивата, се получава сигнал за отделяне на хормона алдостерон. Ролята на алдостерона в този момент е да действа компенсаторно, като абсорбира отделения натрий отново в системата. Това се извършва в дисталните тръби на бъбреците. Действайки по този начин като със “спирачка”, организма ни е принуден да абсорбира повторно натрия, който е трябвало да отдели. Основният проблем свързан с това “принудително” реабсорбиране, се състои именно в какво количеството натрий е трябвало да се отдели. Принуден да поддържа по-високи нива на натрий от заплануваните, организмът се изправя пред проблема как да го задържи?

Принудителното реабсорбиране на натрия води до задържане на вода. Ето тук е причината много хора да споделят следното:

Аз задържам течности! Задържам много вода.

При горе описаната ситуация, организмът не е в състояние да изхвърля и вода (затова и употребата на билкови диуретици е ненужна, дори факатална – защото това допълнително затормозява излишно отделителната система). Тя се изхвърля заедно с натрия. Когато водата не може да се изхвърли по нормален път, организмът я задържа. Трябва да отбележим, че се шири неправилното мнение, че поемането на натрий води до задържане на вода! Объркването във връзка с това идва от погрешното становище, че наличието на всякакъв вид натрий води до задържане на вода. А това просто не е така. Реабсорбираният натрий води до задържане на вода. Схващането, че трябва да се избягва консумирането на натрий е типичен пример за неразбиране същността на проблема, но за съжаление е преобладаващо в анализите на храненето и диетата.

Алдостеронът оказва същия негативен ефект и върху калия. Проблемите свързани с въздействието на алдостерона върху натрия, се отнасят и до калия. Освен това, той стимулира изхвърлянето на плазмен калий. Без наличие на алдостерон в урината се отделя много малко калий. Под въздействието на алдостерона изхвърлянето на калия се увеличава до 40-50 пъти! Бъбреците се подлагат на огромен стрес, тъй като са принудени да филтрират повишени количества! Съществува и проблемът с осмотичния дисбаланс между вътрешността на клетката и околната среда, което води до множество здравни проблеми. Нека си припомним, че трябва да се поддържа равновесието и правилното съотношение между количествата на натрия и калия, за да се осигури правилно физиологично функциониране. Всяко нарушаване на този крехък баланс, предизвикано от намаляване или увеличаване на количествата на тези елементи в клетката, ще предизвика сериозни проблеми. И така, макар в много отношения алдостерона да играе ролята на пазач, действието му може да предизвика и разруха и опустошение. Тук можем да кажем: избягвайте ситуации, при които се отделя този добронамерен, но много опасен хормон.

Обратно към раздел “Анатомия и физиология”.

Публикувано от
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

Архив