Диуретици – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Диуретици – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Диуретици, наричани още „водни хапчета„, са лекарства и/или хранителни добавки (общо 2 категории), предназначени да увеличат количеството вода и сол, изхвърлени от тялото под формата на урина:

 • диуретици (лекарствени продукти и препарати)
 • диуретици (хранителни добавки (екстракти и ботаника)

Има три четири вида лекартсвени диуретици, изписвани само по лекарско предписание. Те често се предписват за лечение на високо кръвно налягане, но те се използват и за други състояния. От категорията хранителни добавки, принципа е същият. Въпреки че действат по-бавно, те са с трайни резултати почти без странични ефекти. Всъщност:

Страничният ефект на диуретиците е именно изхвърлянето на водата, от която организма ни няма нужда! При състояня, в които мислите, че имате нужда от диуретик, първо проверете статуса на водно-солевия (елекртолитен) баланс в тялото си!

диуретик

Какви диуретици помагат за лечение?

Най-честото състояние, лекувано с диуретици е високото кръвно налягане (хипертония). Лекарствата намаляват количеството на течностите в кръвоносните ви съдове и това помага за понижаване на кръвното налягане.

Други състояния също се лекуват с диуретици. Застойна сърдечна недостатъчност, например, предпазва сърцето ви да изпомпва ефективно кръвта по цялото тяло. Това води до натрупване на течности в тялото ви, което се нарича оток. Диуретиците могат да помогнат за намаляване на натрупването на течности.

ЕКСТРАКТ ГЛУХАРЧЕ

ЕКСТРАКТ ГЛУХАРЧЕ

ВОДЕН БАЛАНС | ДИУРЕТИЦИ
При фитотерапията глухарчето е естествено средство, използвано за детоксикиращото му действие върху черния дроб и жлъчния мехур, по-специално листата се използват за подпомагане на работата на бъбреците и като добър дренаж срещу задържане на вода

Диуретиците са група препарати (ако са лекарствени средства) или билки (ако са хранителни добавки), които навлизат мълниеносно във фитнес средите! Използват се главно от културистите – състезатели при подготовката им за турнирите. С тяхна помощ се постига намаляване на течностите в тялото и по-лесно отстраняване на забранени съставки от организма. При фитнес любителите, използващи основно билковите диуретици, обезводняващите продукти намират приложение при изхвърляне на водата от тялото. По този начин се подчертава мускулатурата, релефа, формата и тонуса на тялото.

Химичните диуретици са обявени за допинг! Наличието им в кръвта се счита за укриване на друг допинг (за ускореното му „изчистване“ от организма). А и самото обезводняване може да има някои отрицателни ефекти върху тялото, както ще видите малко по-долу. Именно заради диуретици стана скандала с нашите щангисти на олимпиадата в Сидни през 2000 г. Нека видим какво представляват тези вещества.

Видове диуретици

Използваните днес диуретици се делят на няколко групи. Всяка от тях се отличава със специфичния си начин на действие, ефективност и странични ефекти. Ето групите диуретици и техните основни представители:

1. Салуретици

Тези диуретици предизвикват обезводняване, като спомагат за усилено отделяне на натриеви и калиеви йони от организма. С тяхна помощ се постига бързо обезводняване, но и загубата на соли е голяма. Ето характерните представители на групата

1) хидрохлортиазид (дихлотиазид, нефрикс, есидрикс, пиходран)

Този препарат действа чрез изхвърляне на йоните на натрия и хлора от организма. Може да се прилага и да бъде ефективен продължително време. Диуретичният ефект започва 1-2 часа след приема на препарата и трае около 12 часа. Ако се употребява дълго време, може да причини недостиг на калий в организма. Затова обикновено не се употребява повече от 6-7 дни. Дори е препоръчително по време на употребата му да се консумират повече храни, богати на калий (главно плодове и зеленчуци). Препаратът се продава на таблетки, в 3 варианта (по 25, 50 и 100 мг в таблетка). Максималната дневна доза е 100 мг.

2) фурантрил (фуросемид, тасимаид, урикс, фурон, ласикс, фрузикс и др.)

Това е един от най-често използваните диуретици, заради който стана и допинг – аферата с нашите щангисти. Често се използва от състезателите. Предлага се и в орална форма (на таблетки), и в инжекционна форма. Действа много бързо, особено приет чрез инжекция. Действието му е по-кратко от това на предишния препарат – трае около 4-5 часа. Не се употребява повече от 3-4 дни, защото ефективността намалява, както и се влошава баланса на солите в организма. Отново при употреба на препарата трябва да се консумират храни, богати на калий, както и да се внимава с дозите. Препаратът се продава на таблетки по 40 мг и на ампули по 20 мг. Необходимите дневни дози са 1-2 таблетки дневно (40-80 мг) или 1-3 ампули, ако се приема чрез инжекции (20-60 мг). При употребата на по-високи дози фурантрилът може да причини гадене, повръщане, жажда и дори депресия.

3) етакринова киселина (efacrynic acid, hydromedin)

Този препарат е доста ефективен. Действа бързо, при това без да влияе върху солите на калия (основната слабост на разгледаните по-горе салуретици). Започва да действа бързо – 30-40 минути след приема. Действието му трае 8-9 часа. Продава се на таблетки от 50 мг. Поради съвсем слабите странични ефекти на препарата дневната доза може да варира от 50 до 200 мг. на ден. Както и фурантрила, обикновено се приема сутрин. Има слаби странични ефекти, които се проявяват главно при предозиране. Както и при фурантрила, те са гадене, повръщане, спадане на кръвното налягане.

диуретици

2. Диуретици, запазващи калия

За разлика от предишната група, тези диуретици предизвикват обезводняване, като спомагат за отделяне на натрия (а не на калия) от организма. Затова нямат странични ефекти, свързани с недостиг на калий в организма. Понякога обаче може да се стигне до излишък на калий в кръвта, но това не е голяма беда. Вижте характерните „представители“ на тази група диуретици:

1) амферен (триамтерен, птерофен, диуфак, теридин, дифак и др.)

Този диуретик е с много бързо действие. То започва едва 20-30 минути след приема на препарата и трае около 21 часа. Продава се на капсули по 50 мг. Това е и най-често използваната дневна доза. Понякога тя може да се повиши и до 200 мг, при това без някакви съществени странични ефекти. Ако се използват дози, по-големи от 50 мг (повече от 1 таблетка), се правят няколко приема в рамките на деня. Ако се приема само 50 мг (една таблетка) на ден, е за препоръчване да се приема сутрин. Страничните ефекти се проявяват рядко и могат да са гадене, повръщане или спад в кръвното налягане.

2) Спиронолактон (практон, спирикс, спирид, верошпирон и др)

Този препарат действа върху надбъбречните жлези, като инхибира секрецията на техния хормон алдостерон, който задържа натрия в тялото. В резултат се засилва отделянето на натрий от организма и се постига диуретичният ефект. Ефектът е умерен и е с продължителност 5-6 дни. Продава се на таблетки от 25 мг. Поради по-слабия си ефект се приема в по-големи дози (от 50 до 300 мг). Поради бързото отстраняване на натрия са възможни някои странични ефекти като гадене, сънливост, обриви по тялото.

3. Киселинообразуващи диуретици

Те предизвикват обезводняване, като влияят върху рН на кръвта. При техния прием равнището на рН се понижава, с което се предизвиква киселинен ефект. За да възстанови нормалното равнище на рН, организмът е принуден да изхвърли определени количества вода и натриеви йони. Най-популярният диуретик от тази група е нишадърът (амониевият хлорид)

1) амониев хлорид (нишадър) – Този препарат се приема на прах (на капсули) или под формата на разтвор. Обикновено се приема след хранене. Употребява се в по-големи количества – дневната доза е от 8 до 12 грама. Действието на нишадъра продължава около 5 дни. След това чувствителността на организма към него намалява и се налага цикълът да се прекъсне за 2-3 дни. Възможните странични ефекти на препарата са гадене и повръщане, но те се проявяват рядко

4. Oсмотични диуретици

Tе предизвикват обезводняване, като повишават осмотичното налягане на кръвната плазма. За да възстанови нормалното осмотично налягане, организмът е принуден да изхвърли определено количество вода и натрий. Ето характерните представители на тази група:

1) Манит (манитол, изофол, осмитрол, осмозал и др.)

Този препарат има силно диуретично действие заради ускореното отделяне на натрий от организма. Продава се на прах и в ампули, като разтвор. Опаковките са 500 грама в шише (на прах) и в ампули по 200, 400 и 500 мл. Дневните дози варират в широки граници. Обикновено се приема по половин грам на кг тегло, но понякога дозата може да се повиши и до 150-160 грама на ден. Странични ефекти се наблюдават рядко, само при предозиране. Те могат да бъдат гадене, повръщане и спад в кръвното налягане

2) Калиев ацетат

Този препарат има умерено диуретично действие, постигнато чрез влияние върху дейността на бъбреците. Продава се във вид на разтвор 15% (30 грама калиев ацетат разтворен в 200 мл вода). Приемът е по 80-100 г. дневно, на 4-5 пъти по 20 гр. Този диуретик може да се допълва с други, които причиняват загуба на калий (фурантрил, оксолидин и др).

Кои са страничните ефекти на диуретиците?

В по-горните редове бе загатнато за някои странични ефекти на диуретиците. Основните странични ефекти на тези препарати са три. От тях произтичат и други отрицателни ефекти. Поради тези странични ефекти (а и поради това, че с тяхна помощ се укриват други забранени съставки) диуретиците са забранени от МОК и са обявени за допинг.

1) силно обезводняване – всъщност именно обезводняване е една от причините, поради която спортистите приемат диуретици. Но стигне ли се до прекалено обезводняване, вече ще бъде лошо за организма. То води до спадане на кръвното налягане и лошо снабдяване на организма с кръв. Това може да доведе до халюцинации, загуба на съзнание и дори до смърт (в случаите със сериозна злоупотреба).

2) нарушаване на солевия баланс – някои диуретици (фурантрил, хидрохлортиазид, оксодолин) действат чрез отстраняване на калия от организма. Това може да доведе до сериозен дисбаланс на солите, което пък причинява затормозяване на нервната система. Резултатът може да бъде главоболие, нарушено възприятие, отпадналост, гадене и повръщане, халюцинации и др.

3) хормонален дисбаланс – той може да бъде предизвикан от диуретици, влияещи върху надбъбречните жлези (напр. спиронолактон). Хормоналният дисбаланс обикновено причинява слабост, подтиснатост, депресия, а може да доведе и до обриви и гинекомастия.

БЛЕНДА ОТ СЪСТАВКИ - КОМЕПЛЕКСНА ФОРМУЛА

БЛЕНДА ОТ СЪСТАВКИ - КОМЕПЛЕКСНА ФОРМУЛА

БОТАНИКА | ДИУРЕТИЦИ
Yamamoto ® Nutrition Ai-DIUREBOL ® е хранителна добавка, съдържаща ефективни фитоактивни елементи срещу излишък на задържане на вода, което може да доведе до общо подуване, умора или локализирано подуване, особено в долните крайници или в корема и долната част на гърба.

Как да обезводним правилно и безопасно?

Единственият правилен начин е: да ползвате билкови диуретици! Те са съставени на базата на екстракти от: бяла върба, глухарче и други работещи бленди. Има и съществуват по-кoнцентрирани формули (подходящи за събития, поводи и т.н.), които се приемат 5-8 дена, за да настъпи ефекта на диуреза (обезводняване – дори и тежки и болезнени менструации), както и продукти с по-лежерен ефект – за месечно ползване всеки ден.

Признаци за странични ефекти на диуретиците

Когато се приемат по предписание, диуретиците обикновено се понасят добре. Въпреки това, те все още могат да причинят някои странични ефекти. По-често срещаните странични ефекти на диуретиците включват:

Други сериозни странични ефекти

В редки случаи диуретиците могат да причинят сериозни странични ефекти. Те могат да включват:

 • алергична реакция
 • бъбречна недостатъчност
 • неравномерен пулс

Още за натуралните и ботанически диуретици

Диуретиците се използват за извеждане на тялото от излишна течност или сол. Хората с високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, подути тъкани и бъбречни заболявания често използват диуретици за лечение на тези състояния.

Излишната течност в тялото затруднява сърцето да работи правилно и може да затрудни дишането. Диуретиците и първият им ефект е увеличаване на уринирането. Диуретиците не трябва да се използват за отслабване!

Видовете хранителни добавки диуретици включват:

 • тиазидни диуретици
 • циклични диуретици
 • калий съхраняващи диуретици
диуретик

Тиазидите понижават кръвното налягане едновременно с премахването на излишната течност, тъй като отпускат кръвоносните съдове. Те могат да помогнат в случаи на хронична сърдечна недостатъчност. 

Цикличните диуретици се използват при хора с белодробен оток, високо кръвно налягане, проблеми с бъбреците и сърдечна недостатъчност.

Калий-съхраняващите диуретици не намаляват кръвното налягане, но също така предотвратяват загуба на калий. Те се считат за слаби диуретици и могат да се използват с тиазиди или циклични диуретици. 

Надявам се този материал да ви е бил полезен. За още интересни статии свързани с хранене и тренировки, можете да последвате моя блог, както и Facebook и Instagram профил. Ако се интересувате от спорт и искате да се превърнете в по-добра версия на себе си, можете да последвате и подкаста “От нулата”.

Обратно към раздел „Добавки“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

4 Коментара

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Електролитен баланс - описание, механизми и ползи | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 22, 2020 (09:13)

   […] лекарства като литий (литиев оротат), теофилин или някои видове диуретици […]

  2. Триглецириди. Видове, структура и биологична функция | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 25, 2020 (15:34)

   […] диуретици […]

  3. Корен от глухарче - описание, действие, ползи и прием (приложение) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки ноември 9, 2020 (14:13)

   […] Диуретиците, известни още като “хапчета за вода”, обикновено се използват за лечение на високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, чернодробни заболявания и някои видове бъбречни заболявания. Макар и ценни, лекарствата могат да причинят странични ефекти, включително мускулни крампи, главоболие, световъртеж и промени в кръвната захар. Някои учени смятат, че диуретичните свойства на глухарчето могат да имат медицинска употреба, включително лечение на преддиабет или предменструално подуване и задържане на вода. […]

  4. Хранене и фитнес с цел превенция срещу висок холестерол | Видео | BelchoHristov.Com април 21, 2023 (12:35)

   […] диуретици […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив