fbpx

Диуретици – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Диуретици – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Диуретиците са група препарати (ако са лекарствени средства) или билки (ако са хранителни добавки), които навлизат мълниеносно във фитнес средите! Използват се главно от културистите – състезатели при подготовката им за турнирите. С тяхна помощ се постига намаляване на течностите в тялото, а и по-лесно се отстраняват някои забранени съставки от организма. Докато при фитнес любителите, тези които използват основно билковите диуретици, обезводняващите продукти намират приложение също при изхвърляне на водата от тялото, за да се подчертае мускулатурата, релефа, формата и тонуса на тялото.

Химичните диуретици са обявени за допинг. Наличието им в кръвта се счита за укриване на друг допинг (за ускореното му “изчистване” от организма). А и самото обезводняване може да има някои отрицателни ефекти върху тялото, както ще видите малко по-долу.

Именно заради диуретици стана скандала с нашите щангисти на олимпиадата в Сидни през 2000 г. Нека видим какво представляват тези вещества.

Видове диуретици

Използваните днес диуретици се делят на няколко групи. Всяка от тях се отличава със специфичния си начин на действие, ефективност и странични ефекти. Ето групите диуретици и техните основни представители:

Салуретици

Тези диуретици предизвикват обезводняване, като спомагат за усилено отделяне на натриеви и калиеви йони от организма. С тяхна помощ се постига бързо обезводняване, но и загубата на соли е голяма. Ето характерните представители на групата

1) хидрохлортиазид (дихлотиазид, нефрикс, есидрикс, пиходран)

Този препарат действа чрез изхвърляне на йоните на натрия и хлора от организма. Може да се прилага и да бъде ефективен продължително време. Диуретичният ефект започва 1-2 часа след приема на препарата и трае около 12 часа. Ако се употребява дълго време, може да причини недостиг на калий в организма. Затова обикновено не се употребява повече от 6-7 дни. Дори е препоръчително по време на употребата му да се консумират повече храни, богати на калий (главно плодове и зеленчуци). Препаратът се продава на таблетки, в 3 варианта (по 25, 50 и 100 мг в таблетка). Максималната дневна доза е 100 мг.

2) фурантрил (фуросемид, тасимаид, урикс, фурон, ласикс, фрузикс и др.)

Това е един от най-често използваните диуретици, заради който стана и допинг – аферата с нашите щангисти. Често се използва от състезателите. Предлага се и в орална форма (на таблетки), и в инжекционна форма. Действа много бързо, особено приет чрез инжекция. Действието му е по-кратко от това на предишния препарат – трае около 4-5 часа. Не се употребява повече от 3-4 дни, защото ефективността му намалява, а заедно с това се влошава баланса на солите в организма. Отново при употреба на препарата трябва да се консумират храни, богати на калий, както и да се внимава с дозите. Препаратът се продава на таблетки по 40 мг и на ампули по 20 мг. Необходимите дневни дози са 1-2 таблетки дневно (40-80 мг) или 1-3 ампули, ако се приема чрез инжекции (20-60 мг). При употребата на по-високи дози фурантрилът може да причини гадене, повръщане, жажда и дори депресия.

3) етакринова киселина (efacrynic acid, hydromedin)

Този препарат е доста ефективен. Действа бързо, при това без да влияе върху солите на калия (основната слабост на разгледаните по-горе салуретици). Започва да действа бързо – 30-40 минути след приема. Действието му трае 8-9 часа. Продава се на таблетки от 50 мг. Поради съвсем слабите странични ефекти на препарата дневната доза може да варира от 50 до 200 мг. на ден. Както и фурантрила, обикновено се приема сутрин. Има слаби странични ефекти, които се проявяват главно при предозиране. Както и при фурантрила, те са гадене, повръщане, спадане на кръвното налягане.

Диуретици, запазващи калия

За разлика от предишната група, тези диуретици предизвикват обезводняване, като спомагат за отделяне на натрия (а не на калия) от организма. Затова нямат странични ефекти, свързани с недостиг на калий в организма. Понякога обаче може да се стигне до излишък на калий в кръвта, но това не е голяма беда. Вижте характерните “представители” на тази група диуретици:

1) амферен (триамтерен, птерофен, диуфак, теридин, дифак и др.)

Този диуретик е с много бързо действие. То започва едва 20-30 минути след приема на препарата и трае около 21 часа. Продава се на капсули по 50 мг. Това е и най-често използваната дневна доза. Понякога тя може да се повиши и до 200 мг, при това без някакви съществени странични ефекти. Ако се използват дози, по-големи от 50 мг (повече от 1 таблетка), се правят няколко приема в рамките на деня. Ако се приема само 50 мг (една таблетка) на ден, е за препоръчване да се приема сутрин. Страничните ефекти се проявяват рядко и могат да са гадене, повръщане или спад в кръвното налягане.

2) Спиронолактон (практон, спирикс, спирид, верошпирон и др)

Този препарат действа върху надбъбречните жлези, като инхибира секрецията на техния хормон алдостерон, който задържа натрия в тялото. В резултат се засилва отделянето на натрий от организма и се постига диуретичният ефект. Ефектът е умерен и е с продължителност 5-6 дни. Продава се на таблетки от 25 мг. Поради по-слабия си ефект се приема в по-големи дози (от 50 до 300 мг). Поради бързото отстраняване на натрия са възможни някои странични ефекти като гадене, сънливост, обриви по тялото.

Киселинообразуващи диуретици

Те предизвикват обезводняване, като влияят върху рН на кръвта. При техния прием равнището на рН се понижава, с което се предизвиква киселинен ефект. За да възстанови нормалното равнище на рН, организмът е принуден да изхвърли определени количества вода и натриеви йони. Най-популярният диуретик от тази група е нишадърът (амониевият хлорид)

1) амониев хлорид (нишадър) – Този препарат се приема на прах (на капсули) или под формата на разтвор. Обикновено се приема след хранене. Употребява се в по-големи количества – дневната доза е от 8 до 12 грама. Действието на нишадъра продължава около 5 дни. След това чувствителността на организма към него намалява и се налага цикълът да се прекъсне за 2-3 дни. Възможните странични ефекти на препарата са гадене и повръщане, но те се проявяват рядко

Oсмотични диуретици

Tе предизвикват обезводняване, като повишават осмотичното налягане на кръвната плазма. За да възстанови нормалното осмотично налягане, организмът е принуден да изхвърли определено количество вода и натрий. Ето характерните представители на тази група:

1) Манит (манитол, изофол, осмитрол, осмозал и др.)

Този препарат има силно диуретично действие заради ускореното отделяне на натрий от организма. Продава се на прах и в ампули, като разтвор. Опаковките са 500 грама в шише (на прах) и в ампули по 200, 400 и 500 мл. Дневните дози варират в широки граници. Обикновено се приема по половин грам на кг тегло, но понякога дозата може да се повиши и до 150-160 грама на ден. Странични ефекти се наблюдават рядко, само при предозиране. Те могат да бъдат гадене, повръщане и спад в кръвното налягане

2) Калиев ацетат

Този препарат има умерено диуретично действие, постигнато чрез влияние върху дейността на бъбреците. Продава се във вид на разтвор 15% (30 грама калиев ацетат разтворен в 200 мл вода). Приемът е по 80-100 г. дневно, на 4-5 пъти по 20 гр. Този диуретик може да се допълва с други, които причиняват загуба на калий (фурантрил, оксолидин и др).

Странични ефекти на диуретиците

В по-горните редове бе загатнато за някои странични ефекти на диуретиците. Основните странични ефекти на тези препарати са три. От тях произтичат и други отрицателни ефекти. Поради тези странични ефекти (а и поради това, че с тяхна помощ се укриват други забранени съставки) диуретиците са забранени от МОК и са обявени за допинг.

1) силно обезводняване – всъщност именно обезводняване е една от причините, поради която спортистите приемат диуретици. Но стигне ли се до прекалено обезводняване, вече ще бъде лошо за организма. То води до спадане на кръвното налягане и лошо снабдяване на организма с кръв. Това може да доведе до халюцинации, загуба на съзнание и дори до смърт (в случаите със сериозна злоупотреба).

2) нарушаване на солевия баланс – някои диуретици (фурантрил, хидрохлортиазид, оксодолин) действат чрез отстраняване на калия от организма. Това може да доведе до сериозен дисбаланс на солите, което пък причинява затормозяване на нервната система. Резултатът може да бъде главоболие, нарушено възприятие, отпадналост, гадене и повръщане, халюцинации и др.

3) хормонален дисбаланс – той може да бъде предизвикан от диуретици, влияещи върху надбъбречните жлези (напр. спиронолактон). Хормоналният дисбаланс обикновено причинява слабост, подтиснатост, депресия, а може да доведе и до обриви и гинекомастия.

Как да обезводним правилно и безопасно?

Единственият правилен начин е: да ползвате билкови диуретици. Те са съставени на базата на екстракти от бяла върба, глухарче и други работещи бленди. Има и съществуват по-кенцентрирани формули (подходящи за събития, поводи и т.н.), които се приемат 5-8 дена, за да настъпи ефекта на диуреза (обезводняване – дори и тежки и болезнени менструации), както и продукти с по-лежерен ефект – за месечно ползване всеки ден.

Обратно към раздел “Добавки”.

Публикувано от
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

Архив