Крампи. Мускулните схващания.

Крампите са внезапни, силни и болезнени мускулни схващания, които поне веднъж, всеки един от нас е изпитал. Физиолозите са открили много фактори свързани с крампите (мускулните схващания), но не могат да посочат конкретната причина. Сред възможните са:

Причини за мускулните схващания – крампи

Промени в околната температура. Крампите могат да се появят при първите ви есенни например тренировки в зала. Т.е. в преходен климатичен сезон, при смяна на темепратурите. Или пък в самото начало на лятото. Заради неприспособление към средата.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Умората. Нейният точен мехаизъм не е точно разбран, но е известно, че умората е причина за въздействие върху съкратимостта на мускулните влакна и следователно тяхното “заключване”.

Дехидратацията (обезводняването) и електролитно/минералният баланс. Калият и натрия са електролитни минерали, тъй като пренасят и “дирижират” електролитния заряд, освобождаващ мускулното свиване и отпускане. Загубата на тези важни минерали чрез изпотяването и дишането може да причини обезводняване, нарушаващоделикатния минерален състав и баланс в тялото. Това води до мускулно схващане. продължителните упражнения задълбочават този проблем. При дисбаланс на електролитите.

Общо здравословно състояние.
Атеросклерозата и диабетът могат да причиняват крампи (мускулни схващания). А бременноста при дамите може да увеличи тяхната честота.

Добре, но какво да направим, за да се предпазим от крампи?

Без значение от разгледаните до тук причини, бързият стречинг на мускула е най-доброто решение на проблема. Малко натиск върху зоната на мускулно схващане, може да разблокира крампата. Или лек масаж. Но ако причината е друга, дори неизвестна за вас, стречингът временно ще разреши този проблем и отпускането ще се превърну във повторно схващане. Какво да правите, за да избегнете този повторен момент?

Крампите могат да бъдат преодоляни, ако спазвате следните 5 важни стъпки:

1. Пийте много вода, за да избегнете обезводняването!

Приемът на течности, особено по време на тренировка е задължителен! Жаждата е индикация за липса на течности. Т.е., ако трябва, мисля че така трябва, да бъдете професионалисти, пийте така водата, че да не ожаднявате. Нещо подобно и когато сте на диета. Защото жадата е сигнал за вече загубена течност, а не сигнал, че трябва да пиете вода, просто заради самото й приемане.

Чистата вода е основният изтичник. Т.е. – приемайте повече трапезна вода, след това минерална. Напитки като кола, натурални сокове и т.н. не са начини за хидратация. Отделно, защото те (напитките) съдържат недиетични съставки. И не хранят по никаквъ начин клетките ви. Дори със вода! По съвсем друг начин стои въпросът със спорните напитки.

2. Приемайте достатъчни количества калций, калий и магнезий!

Зеленчуците и някой плодове съдържат тези особено важни минерала. Но ако сте човек на диета и стриктен режим, обърнете внимание да намалите плодовете, които са изтичник на прости захари, Наблегнете над зеленчуците като натурален източник на тези минерали. Друг вариант е да приемате като добавка изтичник на калций и магнезий. И нещо важно – сменяйте видовете сол в диетата си.

3. Климатизирайте се към промените на околната среда!

Отпуснете си по две седмици пълна почивка около преходните климатични промени – смяната на сезоните. Ето например наскоро сменихме за пореден път стелките на чаосвника и това донякъде също оказва влияние на всички и върху целият организъм. В частност и клетъчния състав – минерали, макро и микроелементи и т.н. Или просто тренирайте по-леко, ако не желаете да пропускате фитнес занимания по вашата фитне програма за отслабване или фитнес програма за мускулна маса.

4. Правете стречинг преди и след тренировка!

Ако болезнените крапми ви будят нощем (навремето самия аз страдах от това няколко пъти!), правете стречинг!

5. Обръщайте внимание на хранителните добавки, които приемате! Някои от тях – диуретиците или дори бронходилаторите при някои хора предизвикват крампи!

Изводи и заключение за крампите

Въпреки че мускулните схващания определено са болезнени, не се оставяйте да ви победят. Крампите виждате сами са преодолими. Нужно е просто да подходите професионално – т.е. да си свършите работата.

Обратно към раздел “Анатомия и физиология”.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Как се мерят протеина и въглехидратите за една диета?

Оказва се, че ако не знаете това, диетата ви е обречена на провал! До този извод съм стигнал, след много...