Повишава ли стресът нивата на холестерол?

Повишава ли стресът нивата на холестерол?

Известно е, че стресът повишава нивата на холестерола и по-специално на лошия LDL холестерол. Количеството стрес в живота ви не е толкова важно, колкото това как се справяте с него. Колкото повече гняв и враждебност предизвиква стресът във вас, толкова по-високи (и по-лоши) са склонни да бъдат вашите нива на LDL и триглицериди.

Как стресът допринася за холестерола?

Стресът насърчава тялото да произвежда повече енергия под формата на метаболитни горива, които карат черния дроб да произвежда и отделя повече от лошия холестерол, LDL. Освен това стресът може да попречи на способността на тялото да изчиства липидите.

Една от теориите е, че функцията на хормоните на стреса (кортизола например) е да осигурят гориво за потенциална ситуация на борба или бягство. Но ако тази енергия не се използва, тя постепенно се натрупва като мастна тъкан. В допълнение, захарите, които се произвеждат при стрес, многократно остават неизползвани и в крайна сметка се превръщат в триглицериди или други мастни киселини.

Стресът не само увеличава възпалението в тялото, но също така причинява лоши хранителни навици и лош избор на храна – всички те влияят на нивата на холестерола. Но холестеролът може да се разглежда и като реакция на стрес от тялото.

 

Запазването на спокойствие и хладнокръвие помага за управлението на холестерола. Ето как: когато сте под психически стрес, тялото ви се подготвя да ви защити и приема примитивна реакция, наречена реакция на борба или бягство. По време на такава ситуация мозъкът произвежда хормоните кортизол и адреналин. Освобождаването на тези хормони изпраща сигнали, които увеличават притока на кръв към мозъка и в крайна сметка произвежда повече енергия за тялото.

Когато се отделят кортизол и адреналин, това повишава нивото на холестерола. По-конкретно, освобождаването на кортизол повишава нивата на кръвната захар за използване от тялото като енергия, тъй като заключва мазнините, така че да не се използват по време на това състояние като енергия. Следователно, докато кортизолът се освобождава, той повишава нивото на кръвната глюкоза в тялото, което от своя страна създава повече производство на триглицериди. По-високите триглицериди създават по-високи нива на холестерол. Поддържането на реакцията ви на стрес под контрол е чудесен начин за дългосрочно управление на нивата на холестерола.

Стресът ще повиши нивата на кортизол (кортизолът е хормон, произвеждан от вашите надбъбречни жлези, когато сте стресирани). При стрес кортизолът доставя глюкоза на тялото, за да помогне на механизма „бий се или бягай“ да функционира правилно. Ако кортизолът постоянно прави това, нивата на кръвната захар остават постоянно високи, което може да доведе не само до хипо/хипергликемия и диабет, но и до повишени нива на холестерол.

В съвременния живот стресът е неизбежен. Стресът на работа, стигането до работа и грижата за семейството, финансите и т.н. допринасят за стреса. Важно е как управляваме стреса! Няма съмнение, че постоянното състояние на емоционален стрес е пряко свързано с високите нива на холестерола. Да бъдеш щастлив е основно изискване за всяко човешко същество – така че избягвай обстоятелства, които те правят нещастен! Ежедневният график за медитация от 15 до 20 минути ще помогне за облекчаване на стреса, а 45 минути енергични упражнения (постигнете сърдечната си честота над 120) три пъти седмично ще помогнат за по-ниски нива на тревожност и стрес. Осигуряването на адекватен сън – около шест до осем часа дневно (ни повече, ни по-малко – и двете са вредни) е важно за всеки. Помислете над това и се пазете сами! 

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Повишава ли стресът нивата на кръвна захар? | BelchoHristov.Com март 29, 2024 (10:27)

   […] хранителни навици и/или генетични предпоставки) за висок холестерол, трябва да се отчете наистина основния фактор, който […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив