Подкожни мазнини | Описание и уелнес решения

Подкожни мазнини | Описание и уелнес решения

Подкожната мазнина е вид мазнина, която се съхранява точно под кожата ви. Вашата кожа е изградена от епидермис, дерма и подкожна мастна тъкан. Подкожната мазнина е най-дълбокият слой на вашата кожа.

Подкожна мазнина им следните функции:

  • поддържа мускулите и костите ви, за да ви предпази от удари и падания.
  • помага на вашите кръвоносни съдове и нерви да преминат от кожата ви към мускулите.
  • контролира телесната ви температура, като се уверява, че не ви е прекалено топло или прекалено студено.
  • прикрепя вашия среден слой кожа (дерма) към вашите мускули и кости със специална съединителна тъкан.

Каква е разликата между подкожна мазнина и висцерална мазнина?

Висцералната мазнина е мазнина, която се намира дълбоко в коремните органи и не може да се види отвън. Той обгражда стомаха, черния дроб, червата и други важни органи. Подкожната мазнина е различна. Подкожната мазнина е мазнината точно под кожата ви. Това е видът, който можете да хванете и щипнете между пръстите си. Подкожните мазнини се събират главно около ханша, дупето, бедрата и корема.

Какво причинява подкожните мазнини?

Генетиката определя количеството подкожна мазнина, с което започвате – всеки има pone малко подкожни мазнини. Факторите на околната среда играят важна роля за това колко подкожни мазнини развивате с течение на времето. Нездравословното хранене с големи количества мазни храни и неактивния начин на живот са основните фактори на околната среда, които могат да допринесат за увеличаване на подкожните мазнини. Може също да имате повече подкожни мазнини, ако имате ниска мускулна маса и не извършвате никаква аеробна дейност. Ако имате диабет или сте резистентни към инсулин, може да имате и по-високи нива на подкожна мазнина.

Какви са рисковете за здравето от твърде много подкожни мазнини?

Някои подкожни мазнини са полезни за тялото ви. Тя защитава тялото ви, служи като енергиен резерв и има много други функции. Твърде много подкожни мазнини обаче могат да бъдат нездравословни. Ако имате твърде много подкожна мазнина, това често е знак, че имате твърде много висцерална мазнина.

Какъв е нормалният процент подкожна мазнина?

За повечето хора подкожните мазнини съставляват около 90% от телесните им мазнини. Останалите 10% представляват висцералната мазнина. Обикновено за здравословни норми се приема подкожните мазнини да са около 15 до 20% от теглото ви. Повече от това не е здравословно, по-малко – показва индекс за отлични грижи към тялото, а под 7-8% подкожни мазнини е по-скоро рисков индекс и нездравословно за поддържане за дълъг период от време.

Какво показва подкожната мазнина?

Изследванията все повече показват, че подкожната мазнина може да играе защитна роля, особено при затлъстели хора с много висцерална мазнина. Въпреки това, подкожната мазнина може да е признак за повече мазнини като цяло. Хората с много подкожни мазнини често имат и много висцерални мазнини. Много подкожни мазнини ознчава обаче, че индивидът няма отношение към здравето си и допуска ежедневни хранителни и лайфстайл грешки. 

Обикновено по-трудно ли се губи подкожна мазнина?

Когато излишните висцерални мазнини се изгорят, тялото започва да се бори с излишните подкожни мазнини. За съжаление, подкожните мазнини се губят по-трудно. Подкожната мазнина е по-видима, но отнема повече усилия, поради функцията, която изпълнява в тялото ви.

Колко подкожни мазнини са полезни?

Така че правилното ниво както на подкожната, така и на висцералната мазнина е от съществено значение за здравето. Кантар Танита например, може да покаже за състава на тялото ще ви и ще каже дали общият ви процент на телесни мазнини е в рамките на здравословен диапазон; около 20 – 35% за жена и 8 – 25% за мъж.

Можете ли да загубите подкожни мазнини с упражнения?

Тренировките с упражнения могат да намалят коремната висцерална и подкожна мастна тъкан, дори когато няма загуба на общо телесно тегло. Този процес е познат като рекомпозиция на телесния състав, описан тук.

Подкожните мазнини същото ли са като целулита?

Целулитът, известен като липосклероза, е невъзпалителна промяна в подкожната мастна тъкан, причинена от увеличаване на обема на мастните клетки или от увеличеното делене на съединителната тъкан, което причинява свиване на малките кръвоносни съдове. Но и този процес е осъществим, вижте двете картинови табла при работа с конкретен казус:

Колко трябва да са подкожни мазнини, за да имаме плочки по корема?

За да видят хората усърдната работа по корема си (заради диетата, коремните преси, кардиото и т.н.), мъжете обикновено се нуждаят от процент телесни мазнини между 6% и 12%, докато жените се нуждаят от между 16% и 20%.

Защо е толкова трудно да свалим коремни мазнини?

Когато активно се опитвате да свалите мазнини, може първо да забележите промени по краката, лицето и ръцете си, защото тези области имат повече алфа клетки. Обратно области като ханша, бедрата и корема като имащи повече бета-клетки, което ги прави по-трудни за отслабване е причината, поради която едва накрая на диетата си, виждате резултата си. И все пак, защото коремната област е и една от най-мъртвите точки в тялото. 

Можете ли да имате изчистен корем с преса за 3 месеца?

Със строг ангажимент да се храните със здравословна, добре балансирана диета и да изведете упражненията си за корем до крайност, може да успеете да развиете коремни мускули с шест плочки за три месеца. Бъдете готови да си поставите цели, направете план за постигането им и се ангажирайте да преминете извън зоната си на комфорт при упражнения.

Ако имате проблем с подкожните мазнини и желаете моето мнение и/или включване, насочвам вниманието ви към:

  • индивидуална консултация – в рамките на видео или физически разговор, мога много по-конкретно да посоча правилните решения, да направим чернова на вашите действия и да се радвате на реализирани цели;
  • индивидуални програми – в рамките на месеци, с конкретна работа, по програми, създадени за вас, ще ви помогна трайно не просто и да отслабнете, а да елиминирате всичко ненужно от тялото ви.
Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив