Уелнес и лечение: фригидност

Уелнес и лечение: фригидност

Описание на състояниянието фригидност

Фригидността представлява понижаване на половото влечение до пълно безразличие и дори отвращение от полова близост и ниско ниво на полова възбудимост при жената. За фригидни (хладни) в полово отношение е прието да се считат жените, които никога, с нито един партньор, без значение на емоционалната връзка и отсъствието на каквото и да било нарушение в техниката на половия акт, не са изпитвали силна полова възбуда и оргазъм или изобщо не са достигали полова възбуда. Съвременните сексологични проучвания показват, че процента на фригидните жени е около 18-20 %, във световен мащаб.

Фригидността обикновено е с психологичен генезис (първопричинност). Корените могат да се са свързани на страхова почва и основа, заради депресия, конфликт с конкретния партньор – многопластови са!

Фригидността се дели на истинска и мнима:

  • истинската фригидност възниква при вродена недоразвитост на сексуалната чувствителност и инфантилност. Тя е патологична и се среща рядко.
  • мнимата фригидност може да възникне поради две причини – физиологични и психологични.

Физиологичната мнима фригидност при жените може да се яви в резултат на общи заболявания (интоксикации, хормонални нарушения, ендокринни разстройства, травми, тумори на нервна система и главен мозък, гинекологични заболявания и др.). Нерядко възниква и след полов акт, осъществен при наличието на възпалителни процеси на женските полови органи, когато болковото усещане се отразява на половото чувство на жената.

Психологичната мнима фригидност се среща най-често, когато сексуалността на жената е затоморзена от различни психогенни фактори (груби действия на мъжете, особено в началото на половия живот, незрялост на половите чувства на жената, страх от нежелана бременност, опити за блудства и изнасилвания, разочарованост от качествата на партньора и др.).

Причина за появата на полови разстройства се явяват и някои болкови усещания, които се изпитват от жената по време на операции по повод аборт, които могат да бъдат пренесени към интимната близост като възможен източник на тези болкови усещания. Това от своя страна води към пасивно участие в половата близост и понякога води до появата на отвращение.

Особености

Истинската фригидност означава снижаване на сексуалния интерес при отсъствие на каквито и да било отклонения в психичната и физиологичната сфера на жената. Често, липсата на минерали в диетата също могат да се окажат сериозна причина за появата на фригидност. Дефицитът на витамини и минерали може да доведе до ниски нива на естероген и от там да се докаже първопричината за лиспа на овлажняване и секреция във влагалището на жената. От където се тълкуват болезнеността, например, при сексуален акт.

Фригидността се характеризира с отсъствие на стремеж към сексуални контакти, ответни и адекватни сексуални реакции при полово общуване, а също и емоционална удовлетвореност. Отсъствието на удовлетвореност се появява независимо от волята, желанието и степента на осъзнаване на този факт. Почти пълното безразличие към сексуалните контакти, освен това, може да се съчетае с желанието за харесване на партньора и възможността за флиртуване с него.

Фригидните жени, които встъпват в брачни връзки, нерядко са добри и грижливи, всеотдайни и обичащи майки и дори изпитват удовлетворение от близостта със съпруга си, но истината е, че всъщност е налице психологическа зависимост, в резултат на осъзнаване на своята незаменимост за любимия и неговото щастие, което не му се дава с полова близост.

Ласките, целувките, прегръдките при такива жени са съпроводени със слаба секреция от влагалището. Те почти не сънуват еротични сънища. При тях отсъстват мастурбациите или самостимулациите. Много от фригидните жени не изпитват страдание, непосредствена причина за което би била половата студенина, но се обръщат към лекарите по други поводи като липса на оргазъм, болезненост във влагалището при полов акт и др.

Отсъствието на сексуална удовлетвореност в живота на жената се отразява лошо на нейното здраве, силно влияе върху психичния образ, появява се раздразнителността, хроничното главоболие, ранното стареене. Женската фригидност влияе и върху психиката на мъжете, при които могат да възникнат психологични проблеми и заболявания с андрологичен характер, които да доведат до снижаване на потенцията.

Уелнес решения при фригидност

Важното е да се създаде обстановка, която позволява на жената да се разкрепости максимално пред себе си и пред своя партньор. Трябва да преодолее различните страхове, които я съпровождат, включително и често появяващите се в хода на лечението страхове за смешен или развратен облик в погледа на пратньора. Т.е. едното решение е разговор с психолог!

Други алтернативи са хранителните добавки и билкови продукти. Планинският лук съдържа минерали, необходими за образуването на полови хормони.

Кава-кава е традиционно ценна билка, със доказано успокояващо въздействие. Помага при тревожност и нервност и се използва при нервни ситуации, свързани с преодоляване на сексуален проблем. Трябва да знаете обаче, че кава-кава причинява сънливост.

Други билки, в посока подобряване на сексуалните желания при жената са:

  • пуерария мирифика
  • мака
  • гръмотрън
  • готу кола (азиатска центела)
  • сарсапарила
  • палметова палма
  • сабал
  • сибирски женшен (елеутерокок)

В диетата си, основана на принципа на равномерно-балансираното хранене, интегрирайте и люцерна. Също така авокадо, пресни яйца, зехтин, тиквено семе и други пълноценни храни, богати на мазнини.

Използвайте и печелно млечице за повишаване на енергия ви.

Обратно към раздел „Уелнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив