Равномерно балансирана (РБД) диета – описание, ползи и приложение

Равномерно балансирана (РБД) диета – описание, ползи и приложение

Описание на Равномерно балансирана диета

Равномерно балансираната диета (РБД) е модел на хранене, който има своите специфики и ползи. В настоящият материал, равномерно балансираната диета (оптимална диета) ще бъде разгледана не като средство за отслабване или лечение (така, както се описва навсякъде в интернет), а като належащ модел на хранене, спрямо Вашето собствено ДНК за хранене и/или моментни нужди (конкретно заболяване или оплакване).

Равномерно балансираната диета (РБД) е класически модел на хранене, за поддържане на постигната вече цел и форма, или за водене на целесъобразен начин на живот. Идеята на този тип хранене е закодирана в калорийния порцион на трите макронутриента – калориите на протеините, мазнините и въглехидратите. Лично аз считам за най-правилен методът на хранене 45-45-10%. Протеините и въглехидратите съдържат почти еднакви калории, за всеки 100 грама суровина. Затова, оеднаквявам в моите насоки при работа с клиенти съотношението между тези два макронутриента, но разпределям видовете протеини и въгехидрати през деня, по няколко критерия:

 • простите въглехидрати само сутрин или след тренировки
 • комплексните въглехидрати навсякъде във всяка една порция храна, без вечерята (за сметка на мезнините)

Кои храни участват в РБД? Спектърът е широк и най-добре казано – балансиран! Причината е една основна – приема се по правило, че на РБД диета се подлага този човек, който вече е постигнал някаква форма, тегло и визия. Или е клинично здрав! Равномерно балансираната диета например не е за хора с кисела среда и алкално киселинен дисбаланс, но пък е перфектна за всички работещи хора, например и хора с натоварено ежедневие.

В раномерно балансираната диета участват и трите макронутриента:

 • мазнини – тук се включват всички видове масла: от тиквено семе, ленено семе, масло от маслини, слънчогледово и бадемово и други. Тук влизат всички видове ядки – кашу, бадем, лешник, макадамия и други. Както и мазнинни храни като авокадо, маслини и други.
 • протеини – включват се както бързите протеини (яйчен белтък, пилешко месо, бели риби), така и по-калоричните източници на протеин (заешко, агнешно, пуешко, свинско, конско). От млечен хакарткетр, тук е мястото за сирена и кашкавални изделия. Растителните протеини остават непроменени.
 • въглехидрати – почти всички въглехидрати влизат тук. От простите – мед, стафиди и сушени плодове, плодове и рафинирана захар, както и диетични сиропи. От комплексните захари – картофи, ориз, елда, киноа, паста, грах, леща и други. Разбира се, тук влизат и други подкатегории храни и спътници на храната: подправки – всички, като черен пипер, червен пипер, чесън, къри, сол и други; заливки – тук влизат диетичните маринати; напитки – фрешове, чиста трапезна вода, минерална вода, смути сокове.

Ползи на Равномерно-балансираната диета

Именно, защото присъстват много храни, балансирано разпределени и като калории и като порции в менюто ви, не би трябвало да се очакват оплаквания като:

 • главоболие
 • лош сън
 • запек
 • отпадналост и т.н.

Чрез РБД вие интегрирате всеки ден пълната и оптимална доза натурални витамини и минерали. Храните се разнообразно, нищо реално не ви липсва.

Проблемите свързани с Равномерно балансираната диета

Малкото проблеми (минуси) на равномерно балансираната диета са, че не може да се прилага при установено алкално-киселининен баланс например. Този начин на хранене е неприложим също така за веганите и всички вегетарианци.

Приложение (по медицински и уелнес подбуди) и интегриране на раномерно балансираната диета

Уленес приложението на този тип хранене е сравнително широко – за поддържане на тегло и здраве в разумни килограми и уелнес състояние. Ао искате да се храните целесъобразно, спазвайте РБД. Яжте по-разнообразно, гответе диетично, а не с пържено и панирано. Режимът е идеален за работещи хора в офис, за интелектуалци и спортуващи кондиционно. Напълно безопасен и безвреден режим на хранене.

Особено подходящо е храненето по равномерно балансирана програма (диета) при казуси като:

 • възстановяване след операции

Правилно приложение на Равномерно балансираната диета

Определете вашата цел и изчислете вашите собствени калории. Можете да подложите калориите ви (BMI) в дефицит или излишък. От тук нататък, спазвайте и други няколко постулата:

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

4 Коментара

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Уелнес и лечение: мъжки стерилитет | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 18, 2020 (09:03)

   […] на равмомерно балансирана диета! И консумирайте всички компоненти […]

  2. Гликоген. Мускулен и чернодробен гликоген. | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 26, 2020 (11:03)

   […] си калориите. Ако приемем че спазвате равномерно-балансирана диета, става ясно, че ви трябват около 490 грама гликогенови […]

  3. Обмяна на мазнините и физически (фитнес) натоварвания | Анатомия и физиология | BelchoHristov.Com март 19, 2022 (16:39)

   […] същата тази графика показва, как при равномерно-балансирана диета, физическите упражнения първо се обезпечават от […]

  4. Планиране на диетата спрямо целите ви - стъпки и правила | BelchoHristov.Com април 15, 2022 (09:33)

   […] и дългосрочно се отслабва и покачва мускулно тегло с балансирана диета. Други […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив