Изчисляване на калориите за всяка диета – формула Харис Бенедикт

Изчисляване на калориите за всяка диета – формула Харис Бенедикт

В настоящият материал ще ви запозная със една обща, ориентираща ви формула за изчисляване на нужните калории, от които имате нужда.

Изчисли своят метаболизъм, oще сега!

Съществуват изключително много начини и методи за изчисляване на BMIбазовото ниво на метамолизма (БНМ). Това, което мога аз да ви предложа, да опитете е формулата на Харис Бенедикт.

Веднага бих ви споделил нещо любопитно – по-чистото от мазнини тяло (по-релефното такова) се нуждае от повече калории, отколкото това с повечето мазнини (по-дебелото телосложение и тяло). Формулата е за двата пола – мъже и жени:

Формула на Харис Бенедикт за мъже:

БНМ = 66 + (13,7 x теглото ви в килограми) + (5 x височината ви в сантиметри) – (6,8 x възрастта ви в години)

Вашето БНМ е: 66 + (13,7 x …) + (5 x …) – (6,8 x …)

Формула Харис Бенедикт за жени:

БНМ = 655 + (9,6 x теглото ви в килограми) + (1,8 x височината ви в сантиметри) – (4,7 x възрастта ви в години)

Вашето БНМ е: 655 + (9,6 x …) + (1,8 x …) – (4,7 x …)

За да получите общите калории, от които имате нужда, за да поддържате в норма и здраве жлезите с вътрешна секреция, всички системи и тъкани, сърцето и мозъка, както и всичко останало в тялото ви, умножете вашето БНМ по съответните коефициенти, определящи вашият тип на живот – активност.

Индекси за активност

  • заседнал начин на живот (живот и ежедневие с малко движение или тренировки): БНМ се умножава по индекс 1,2;
  • слабо активен начин на живот (живот и ежедневие с леки, тонизиращи тренировки и занимания, 1 до 3 пъти седмично): БНМ се умножава по индекс 1,375;
  • умерено активен начин на живот (живот и ежедневие с умерено тежки, редовни ди 3-5 пъти седмично физически занимания): БНМ се умножава по индекс 1,55;
  • много активен начин на живот (живот и ежедневие със тренировки до 6-7 пъти седмично): БНМ се умножава по индекс 1,725;

Т.е., след като сте получили калориите от формулата и сте умножили по индекса, съответстващ на ежедневието ви, ще получите калориите, необходими ви да живеете здравословно и правилно!

Осреднен калкулатор

Можете да използвате директно, без да смятате, безплатния за ползване калкулатор тук:

Изчисли
Метрично Имперично
Таргет дневни калории
?
Тези изчисления са все пак ориентировъчни.

Защо все пак оставям формулата по-горе … има ли тя вариации?

Има! Например, ако имате изключитено напрегнато ежедневие, имате повишена температура и т.н. тази формула се изменя!

Формулата на Харис Бенедикт е важна и задължителна, ако искате да се храните правилно, според вашите нужди. Отделно как вече да разпределите калориите, измежди отделните макронутриенти, е вида стратегия, която трябва да приложите. Това можете да разберете, как се осъществява, ако сте член към „Клубна Академия“. В модул „Хранене“ също така, ще се запознаете със всички вариации на формулата за изчисления на калории: ако имате инфекция, болни сте и т.н. Тогава калориите ви са различни, спрямо различните клетъчни потребности.

Има различни критерии, по които това става и актуалните енергийни нужди се определят от:

  • фактор активност (подразновидност): при болни хора и на легло и при болни, но подвижнио хора калориите ше приемат друго измерение;
  • фактор стрес (подразновидност): при хора с инфекция, при хора с травма, при казуси като телесна травма, изгаряния и т.н. калориите приемат друго измерение;
  • веднага вижте и калорийната стойност на храните за да си визуализирате сами храните, количествата и порциите храна за деня.

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив