fbpx

Обмяна на мазнините и физически (фитнес) натоварвания | Анатомия и физиология

Обмяна на мазнините и физически (фитнес) натоварвания | Анатомия и физиология

Основното мускулно гориво за осъшествяването на физическа работа, това е мускулният гликоген. При изчерпване на този склад от въглехидратния запас, мазнините стават главен енергиен източник. Обемът свършена работа към единица време, определя това, колко количество гликоген ще се изразходи от системата и колко количество мазнини, също.

Правилната диета, нужни калории и физическа активност, могат винаги да наклонян системата в полза на горене на мазнини.

Неслучайно, маратонци и хора с висока аеробна работа (атлети) – например бягане над 10 000 метра, ски бягане над 50 километра, мазнините в мастните депа намаляват последни, поради транспортирането им към работещите органи. Подкожните мазнини осигуряват около 60–90% от необходимата енергия в тялото. Затова основната им функция е да съхраняват еергия във своите връзки, развняваща се на 9 ккал за 1 грам мазнини. Изгарянето на 1 грам мускул например, е съпроводено от отделяне на 4 ккал енергия. Успоредно с намаляването на мазнините, заедно с това намалява и количеството на холестерола в кръвта, а разпадните продукти на мазнините, отделени с урината, се увеличават.

Затлъстяването с много мастни клетки може да бъде причинено от няколко фактора, включително генетично, от преяждане, консумирането на много трудноусвоими храни съдържащи мазнини или захар, забавен метаболизъм, заседнал начин на живот и т.н.

Един от най-разпространените методи за наднормено тегло от тях е преяждането и заседналия начин на живот, при които броят на мастните клетки е нормален, но размера им е увеличен многократно. Изследванията показват, че пълните хора не непременно се хранят повече, отколкото другите, просто се движат по-малко. В резултат на това те изгарят по-малко калории и складират повече мазнини, което пък от своя страна води до уголемяване на мастните клетки. В старанието си бързо да свалят килограми, хората се впускат в различни диети за бързо отслабване, някои от които дори застрашават здравето. В действителност обаче, усилията им да се напъхат в по-малък размер дрехи остават безрезултатни. Гладуването пък, от своя страна е най-масовата заблуда, че тялото ще се освободни от ненужни килограми …

Т.е. гладуването просто не действа! 90% от всички подложили се на “диета” връщат отново килограмите си до най-много една година (познато като йо-йо ефект). В резултат на това процъфтява индустрията предлагаща средства за загуба на тегло, защото нито една диета или определена храна не се оказва ефективна накрая, така че да загубят килограмите си за по-дълго време. Много от хора правят много сериозни, дори застрашаващи здравето им грешки в преследването на своята кряйна цел, а именно – загубата на тегло. Този въпрос е много важен и сериозен и често отговора на въпроса как да постигнем това, не е много ясен за човека в нужда. Единствения сигурен начин да свалите ефективно килогамите си и да задържите това тегло е да приложите следните стъпки в ежедневието си:

  • изхвърлете всички калорични храни
  • подложете се на правилна диета
  • спортувайте активно

 • Как да активизрате мастната обмяна в полза на отслабването?

  Трябва да забравите обещанията за незабавно сваляне на килограми и да приемете факта, че успешния контрол над теглото изисква време, дисциплина и постоянство. Въпреки, че звучи трудно, резултатите от вашите усилия ще бъдат възнаградени за разлика от безрезултатното безкрайно сваляне и връщане на свалените килограми с псевдодиетите, особено разпространени безплатно в интернет!

  Разберете – никой няма полза от това да сподели формулата за отслабване, пак казвам – особено в интернет. Но тук аз ще споделя най-правилните стъпки. Всичко останало е много индивидуално, с което се занимавам на индивидуално ниво, само и единствено чрез индивидуално изготвени програми за целта. Вижте за персоналните ми услуги и диети тук. А до тогава, стъпките към правилно активизиране на мастната обмяна са:

  • интегрирайте в ежедневието си кардио-фитнес програма, с цел скулптуриране на тялото и горене на мазнини чрез кардио тренировки

 • Гарантирам, че точно тези 3 мои насоки са много ефективни и правилни. Всичко останало е хранителна концепция, срок и давност на диетата и т.н. Идеята обаче си е една – дефицитът от калории за деня, да бъде обезпечен от мазнините. Виждате на таблото обема масти – да, точно те ще бъдат горени, като източник на енергия, за да обезпечите вашето придвижване през деня, мисловни процеси, емоции, спорт и т.н.

  Обратно към раздел “Анатомия и физиология”.

  Публикувано от
  Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

  Архив